Децата в София се хранят изненадващо здравословно, сочи проучване

2162
Децата в София се хранят изненадващо здравословно, сочи проучване
Снимка: iStock/Guliver

Неочаквано добри данни за храненето на децата - почти без вафли, чипс и бърза храна, установява проучване на Столичната регионална здравна инспекция сред родителите.

Храни, рекламирани по телевизията купуват за децата си само по изключение 62% от родителите, не купуват - 26%, и едва 12% от родителите са посочили, че често купуват такива храни в анкети за храненето и физическата активност на децата им. В проучването са участвали 307 родители на деца от подготвителните групи в 9 градини в София, а частта за храненето касае това, което децата ядат вкъщи вечер и в почивните дни, пише в. "Сега".

Откриха родителите на децата със свастиките

Открити са родителите на двете деца с изрисувани по телата нацистки свастики, които бяха заснети по време на финала за Купата на Българ...

Цели 40 на сто от родителите твърдят, че не купуват изобщо бърза храна на децата си, други 54% водят децата си в заведения за бързо хранене между 1 и 3 пъти месечно и само 6 на сто са признали, че децата им често ядат фаст фууд. Това значи, че голяма част от родителите предпочитат да дават на децата си домашно приготвена храна, коментират от СРЗИ.

Цели 55% от родителите декларират, че децата им вечерят с готвено ястие - най-често мусака, сарми, пълнени чушки, пиле с ориз или картофи, като половината от вечерите са безмесни. Сандвич, спагети или домашна баница вечерят 14 на сто от децата и само 3% - пържоли или кюфтета. От СРЗИ отбелязват, че е проблем ниската консумация на риба - 6 на сто от родителите дават риба за вечеря, а също и че едва 20 на сто от децата получават салата към вечерята, а 7 - плод за десерт. По 27% от родителите смятат, че децата им трябва да ядат повече бобови и зърнени храни, както и риба, месо и яйца, а 28% смятат плодовете и зеленчуците, които дават, за недостатъчни. От СРЗИ също отбелязват, че децата трябва да ядат повече бобови храни, риба, мляко и плодове и зеленчуци.

71 на сто от децата получават здравословна закуска вкъщи - макаронени или зърнени храни или комбинирани сандвичи. 57 на сто от родителите смятат, че хранят децата си здравословно, 33% - не, а цели 10 на сто не могат да преценят, което според здравните инспектори е тревожно.

Само 25 на сто от родителите извеждат за спорт или разходка децата си във всеки почивен ден, останалите го правят или един път седмично, или 2-3 пъти. 73 на сто от децата обаче спортуват в детската градина. От самите родители не спортуват 43 на сто, а останалите го правят редовно (26%) или поне 2-3 пъти месечно (31 на сто). Здравните инспектори отбелязват, че децата трябва да се извеждат редовно навън през зимата, което ги закалява.

Откриха как стресът ни кара да консумираме повече въглехидрати

Група японски учени са открили, че активирането на неврони, за които е известно, че реагират на социалния стрес, увеличи апетита на миш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com