Ден 64 - Протестът с марка „Велико народно въстание 2“* (ОБНОВЯВА СЕ)

10386
Ден 64 - Протестът с марка „Велико народно въстание 2“* (ОБНОВЯВА СЕ)
Снимка: Румен Скрински/ Actualno.com

Протестът днес е под знака „Велико народно въстание 2“. Това обявиха още миналата събота на 59-тия ден на протестите с искане за оставка на премиера, правителството и главния прокурор Иван Гешев, инициаторите от т.нар. „Отровно трио“ - адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков.

По традиция на импровизираната трибуна се изказват хора, подкрепящи протестите. "Той и отражението му ще останат винаги слепи за огромната разруха, в която ГЕРБ ще остави България и в огромната морална разруха, защото истинското наследство на ГЕРБ изглежда така- представя за България като една дезориентирана страна, българите – объркани хора, икономически мигранти, бягащи от страната си, огромни социални разлики, които убиват всякакви ценности и надежди, сразена от бетон и боклуци природа". Това заяви от сцената на протеста журналистката Светла Петрова. "Последно място във всички класации за просперитет и напредък, и първо място по корупция и бедност. Огромна кражба на еврофондове с балкански гьонсуратлък, това е истинското наследство на ГЕРБ. С европарите укрепна българската мафия в последните 10 години", подчерта още тя.

"Този площад носи свободата на България. Не можахме да случим на синдикати, не знам, може и да сме случили. Тези, които пълнят хазната написаха декларация срещу тези, които опразват хазната", заяви от своя страна Арман Бабикян.

Финансистът Юлиан Войнов заяви, че може би трябва да поздрави със „Здравейте, мутри”. "Човекът който бе съдружник с най-големите мутри на прехода, нарече собствения си народ мутри", подчерта Войнов.

"Пародията със събраните гласове за нова Конституция е позорна за България! Ние няма да забравим, ние няма да простим! Ние няма да забравим "кървавата сряда". Няма да простим на политиците и на Борисов, които изцапаха ръцете си с кръв. НАС НЕ НИ Е СТРАХ!", написаха преди днешния протест от Отровното трио във Facebook.

Около 22,40 часа все още има голям брой протестиращи пред Министерски съвет. Те слушаха изтеклите аудиозаписи, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и ги посрещнаха с викове "Оставка!". Почти по същото време десетки протестиращи блокираха за пореден път Орлов мост. Те са насядали по пътя, но няма разпънати палатки, нито шатри или барикади.

От СДВР обявиха по-рано днес, че ще има КПП-та около Триъгълника на властта. Ще бъдат проверявани съмнителни лица, избирателно. Ще се търси оръжие, пиротехника и запалителни вещества. Ще бъдат спирани хора в нетрезво състояние. Какви още ще са мерките за сигурност?

Протестът

Христо Иванов: Подготвя се поредната кражба на изборите в България (ВИДЕО) На днешния протест срещу Изборния кодекс на ГЕРБ Христо Иванов настоя още веднъж ГЕРБ да се откажат от своите изменения на ИК в последния момент. “Управляващите правят ревизия на Изборния кодекс, на изборните правила, така че да си подготвят условията за техническо надмощие и победа на изборите. Подготвя се поредната кражба на изборите в България.” - заяви съпредседателят на Демократична България и допълни, че има много ясен международен стандарт, според който една година преди избори не се променят изборните правила и изборният закон.

До момента имаме 6 лица задържани, двама от тях са обявени за издирване. Те са се явили на КПП-тата. Трима са задържани пък за носене на забранени предмети. Това съобщиха от СДВР на специален брифинг.

Все пак липса на кворум спря работата на народните представители днес. Това стана след като председателят на парламента Цвета Караянчева се опита да изтегли напред точка в дневния ред за утре - промени в Закона за Националната здравно-осигурителната каса за 2020 година. ДПС вече бяха напуснали пленарна зала, след поискана от Хамид Хамид поименна проверка, беше установена липсата на кворум и Цвета Караянчева обяви край на парламентарния ден. След това с охрана от жандармерия и полиция, депутатите бяха извозени с бели бусове от сградата на бившия Партиен дом, без инциденти.

Българско знаме с дължина 50м беше донесено от протестиращи от Пловдив. Флагът е бил част от честванията на Съединението на България в града. Отец Дионисий го освети на пл. Независимост. Протестиращите оставиха българския флаг на жълтите павета в триъгълника на властта.

Арести на протеста: Жена с лютив спрей и мъж с швейцарско ножче са били задържани на КПП-тата. Жената е отведена в Първо районно управление. Съобщиха от трибуната на протеста на пл. Независимост

"Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата." Това обръщение направи държавният глава Румен Радев в социалната мрежа фейсбук. Не се поддавайте на провокации, написа още Радев.

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата. Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации. Слухове спрягат Данаил Кирилов за поста.

Депутатите в пленарна зала събраха кворум и без БСП. Започна заседанието на палрамента.

СДВР претърсва района на протеста от ранни зори. От полицията съобщиха, че са намерили бойна прашка, чували с камъни, ножове и бутилки със съмнителна течност с остра миризма. За момента не се потвръждава дали това не е запалителна течност.


Отец Дионисий призова народните представители да влязат в зала и да поискат оставката на премиера

Тома Биков от ГЕРБ обяви, че управляващите не обмислят оставка и са твърди в позицията си, че ще завършат мандата си.

БСП обявиха, че ще бойкотират заседанието на парламента и няма да влязат и да се регистрират в пленарна зала.

09:00 - Движението в Тръгълника на властта е блокирано.

Парламентът все пак събра кворум, а БСП остана на площада

Кадри от протеста можете да видите в следващото видео:

Имаме информация за групи от футболни фенове от провинцията, които МВР трябва да провери, каза адв. Хаджигенов пред Actualno.com.

Полиция е обградила Народното събрание - мястото на протеста. Били са проверени палатките на майките от "Системата ни убива" малко след 7 часа. Не са открити забранени предмети или вещества.

Три протеста трябва да се проведат в района: на Отровното трио, Демократична България и майките от "Системата ни убива".

Има изграден медицински пункт, изграден от протестиращите, в който при нужда ще се помага на пострадали. Там има събрана и минерална вода, заради горещите температури, които се очакват.

"Велико народно въстание 1"

На 2 септември, 56-тият ден от протестите срещу Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев, протестиращите обявиха "Велико народно въстание". Денят премина под знака на бурни протести, които продължиха до късно през нощта. Равносметката, по данни на т. нар. “Отровно трио“ - За периода 2-6 септември - над 120 незаконосъобразно арестувани протестиращи; Над 300 обгазени по време на протеста на 02-ри септември; Над 100 малтретирани от полицията граждани.

Протестите: Ден 62 – Не търпим арогантното погазване на конституционните права (НА ЖИВО)

За 62-ри път протестиращи се събраха в триъгълника на властта – между Президентството, бившия Партиен дом и Министерски съвет с и...

Равносметката според МВР – пострадали и обгазени десетки

полицаи, само на 2 септември през деня са задържани около 30 души, повечето от тях-криминално проявени.

При засилено полицейско присъствие, протестиращите се бяха събрали още в 8 сутринта пред сградата на бившия партиен дом, където за първи път депутатите щяха да заседават в обновена пленарна зала.

Първото задържане на демонстрнт стана още в 8 часа сутринта. До 9 часа, когато беше открита новата пленарна сесия на Народното събрание, демонстрантите няколко пъти се опитаха да пробият полицейския кордон. Президентът Румен Радев на път за парламента, мина през протеста и поздрави хората. В пленарната зала, в речта си пред депутатите, той отново призова правителството да подаде оставка. По време на речта му депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала.

Междувременно отвън напрежението между протестиращи и полиция на няколко пъти ескалира. На площада бяха използвани лютив спрей и други задушливи вещества. Демонстранти и полицаи бяха обгазени, имаше и пострадали журналисти. Шест водни оръдия бяха докарани на мястото на протеста.

На няколко пъти по полицаите полетяха яйца, домати и ябълки. Периодично хвърляха по тях и камъни и бомбички. По обед демонстрантите започнаха да хвърлят по кордона бали със слама. Имаше още задържани. В един момент демонстрантите насядаха пред полицейска кола, с която трябваше да бъде откаран задържан без документи за самоличност. Полицията се видя принудена да го пусне. От очакването депутатите да напуснат сградата, напрежението нарастна.

Иво Инджов: Натрупа се критичен брой млади хора, протестите ще станат по-масови

Действително през последните два месеца живеем в политическа криза в България, която се задълбочава поради нежеланието на правителствот...

На брифинг на СДВР по обед полицията обяви, че се е изправила „не срещу протестиращи, а срещу криминалния контингент“ . Междувременно в медиите и в социалните мрежи се появиха кадри, документирали полицейско насилие срещу мирни демонстранти. От Българския Хелзинкски комитет алармираха за масови противозаконни действия на МВР. Политически лидери от протестиращите бяха след задържаните.

В късния следобед ГЕРБ и коалиционните им партньори от ВМРО обявиха, че са се разбрали за промените в Конситуцията и воеводите ще ги подкрепят. Така ГЕРБ събраха необходимите 120 подписа, за да влезе проектът им в пленарната зала.

Това отново породи напрежение сред протестиращите и те изпълниха площада.

Към 21.30 вечерта започна обстрел с бомбички на полицейския кордон, който стана още по-плътен. Част от протестиращите се опитаха да предотвратят провокациите и агресията към полицията, но не успяха. В едно от затишията, полицаите свалиха шлемовете си и застанаха с открити лица срещу демонстрантите.

Напрежението обаче пак се покачи. Полицейският кордон няколко часа по-късно се вклини в протеста и го раздели на три. Силите на реда изтласкаха демонстрантите от триъгълника на властта, а малко след 3 часа през нощта бяха премахнати палатковите лагери пред Министерския съвет, на Орлов мост и при Ректората. От МВР съобщиха, че това се е случило без съпротива.

На следващия ден обаче протестите продължиха, а палатковия лагер на майките от „Системата ни убива“ беше възстановен.

Емил Василев: Борисов е хибрид между мутра и ченге, но се страхува за живота си

Тия дни Борисов се крие, защото си е въобразил, че снайперисти от една партньорска служба го дебнат да го застрелят. Затова е захапал в...

Как започна всичко?

Причините за обществото недоволство са различни и разнообразни, но като конкретен повод за излизането на хора по площадите могат да се посочат две събития.

Първото – дебаркирането с лодка на плаж "Росенец" от страна на лидера на "Да, България", съпредседател на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, осъществено на 7 юли и излъчвано на живо в социалните мрежи. Заедно със свои съпартийци Иванов се опита да достигне до брега на морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е публична държавна собственост, а като такава следва да е достъпен за всички, но бе спрян от анонимни гардове, които по-късно се оказаха служители на Националната служба за охрана (НСО).

Второто – съвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, когато въоръжени представители на силовите органи нахлуха в Президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Още същия ден хиляди граждани се събраха пред президентството в знак на несъгласие със случващото се. При тях излезе президентът Румен Радев, който произнесе прочутото си слово "Мутри вън!", което се превърна в един от лозунгите на гражданското недоволство в страната.

От протести към блокади и гражданско неподчинение

Протестите и мирните шествия по улиците и булевардите на София в един момент прераснаха в блокади на ключови кръстовища – първо на "Орлов мост" и между Президентството и Партийния дом, а след това и пред Ректората на СУ. Такива имаше и в други градове. Въпреки че веднъж бяха премахнати от полиция и жандармерия, протестиращите веднага ги възстановиха. Серия от блокади-изненади малки групи протестиращи устроиха и пред сградите на някои държавни институции, както и на кръстовището пред румънското посолство, където на няколко пъти се стигна до напрежение.

Полицаи нямат право да носят боксове и да влачат хора, посочва адвокат

”Престъпление е да влачиш човек, както бе заснето и излъчено един полицай да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това...

Реакцията на властта

Още от самото начало на протестите управляващите ги заклеймиха, заявявайки, че те ще доведат до блокирането на държавата и икономиката. Премиерът Бойко Борисов в една от първите си прояви след избухването на недоволството, в съботната вечер, заяви, че протестиращите ще счупят държавата. Той предупреди също така, че неговото оттегляне от властта може да доведе и до загубата на евросредства. "Протестът не роди своите автентични водачи. Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен", многократно подчертаваше министър-председателят, припомня БГНЕС. Различни представители на управляващата партия от министри до депутати наричаха хората на улицата "метежници", "бунтовници", "деградирали типове" и др. Обвиняваха ги, че изкарват ковчези и вдигат бесилки по булевардите. Дори властимащите се изкарваха дискриминирани от гражданите, които им искат оставката. Бившият началник на кабинета на Сергей Станишев доц. Татяна Буруджиева ги обвини и в тероризъм по повод на действията на бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов в столичното метро.

Как видяха чуждите медии случващото се у нас?

Протестите в България привлякоха вниманието на световните медии. В страната ни пристигнаха екипи на водещите германски телевизии ZDF и ARD, както и на „Евронюз“ и „Ал Джазира“, които излъчиха задълбочени телевизионни репортажи за ситуацията у нас. „Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност“, се казва в материала на ARD. В него се посочва още, че „най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията“. В рубриката "Новини за деца" германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. "Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството", разказват журналистите от ZDF. Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: "Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система". Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Това твърди Euronews в последната си публикация по повод протестите в България, на които има присъствени собствени репортери. Мощни олигархични групировки са превзели България, написа The Irish Times. България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник Der Standard.

Конституция и Велико народно събрание

На 37 ден от започването на протестите, на 14 август, премиерът Бойко Борисов предложи да се изработи нова Конституция. Основните акценти в неговото извънредно обръщение към нацията бяха: свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор. "Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие", мотивира се Борисов. Повечето анализатори и политическите опоненти на премиера оцениха неговите предложения като печелене на време. Според Христо Иванов новата Конституция и ВНС целят да циментират статуквото. Президентът Радев заяви, че разговори за нов основен закон са възможни само след оставката на кабинета. Машинното гласуване На 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Причината несъгласието ѝ с внесената промяна в Изборния кодекс. Тя предвижда отговорността за придобиването на машините за гласуване да бъде изяло на комисията. Това стана на фона на изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че следващите избори трябва да бъдат машинни, защото "в обществото има консенсус, че това ще помогне за честността на изборния процес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com