НА ЖИВО: Ден 56 - Протестът с марка "Велико народно въстание"

18027
НА ЖИВО: Ден 56 - Протестът с марка "Велико народно въстание"
Снимка: Румен Скрински/ Actualno.com

56-тият ден от протестите срещу Бойко Борисов, правителството му и главния прокурор Иван Гешев ще премине под знака на бурни протести. Такива заявки идват от много страни и се очаква недоволството да избухне още към 8:00 часа сутринта - повече ПОДРОБНОСТИ можете ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! Очаквайте и включванията НА ЖИВО на Actualno.com, като видеокадрите ще можете да видите в страницата ни във Facebook.

СДВР: ВЗРИВЕНА Е САМОДЕЛНА БОМБИЧКА В ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА

ЕСКАЛАЦИЯ НА ПРОТЕСТА: КАМЪНИ И БОМБИЧКИ ПОЛЕТЯХА СРЕЩУ ПАРЛАМЕНТА

МЪЖ Е С ЧЕРЕПНО-МОЗЪЧНА ТРАВМА, ОЩЕ 10 ПОЛИЦАИ СА РАНЕНИ НА ПРОТЕСТА

ЗАРАДИ ПРОТЕСТА: ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА НФСБ ВЛЯЗЛА ПРЕЗ ЗАДНИЯ ВХОД НА ПАРЛАМЕНТА (ВИДЕО)

ДАРИТКОВА: ГОТОВИ СМЕ ДА ПОДАДЕМ ОСТАВКА, СЛЕД КАТО ПОСОЧИМ ПЪТ, ПО КОЙТО ДА СЕ РАЗВИВА БЪЛГАРИЯ

И НА НАШИЯ ПРОТЕСТ - АРЕСТ КАТО ТОЗИ, ПРИ КОЙТО УМРЯ ДЖОРДЖ ФЛОЙД

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ: "ОТРОВНОТО ТРИО", РАДЕВ, "ВЪЗРАЖДАНЕ", ПУТИН - ТОВА Е ОТГОВОРНОСТ НА ГЕРБ

СДВР: ДНЕС СЕ ИЗПРАВИХМЕ НЕ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ, А СРЕЩУ КРИМИНАЛЕН КОНТИНГЕНТ

ГЕРБ И ВМРО СЕ РАЗБРАХА - ЗА РЕФЕРЕНДУМ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ

БХК АЛАРМИРА ЗА МАСОВИ ПРОТИВОЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА МВР

БОРИСЛАВ САНДОВ РАЗКРИ КАК СЕ ИЗВЪРШВАТ АРЕСТИТЕ, ЕВРОПЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ЗАДЪРЖАНИТЕ

МАЙКИТЕ ОТ "СИСТЕМАТА НИ УБИВА": ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ СМАЖЕ, ИМА РАНЕНИ ЖЕНИ

И ГКПП СИЛИСТРА-КЪЛЪРАШ Е БЛОКИРАН ОТ ПРОТЕСТИРАЩИ

АЕЖ-БЪЛГАРИЯ: ПАРЛАМЕНТ БЕЗ ЖУРНАЛИСТИ НЕ Е НАРОДНО СЪБРАНИЕ, А ПАРТИЕН ДОМ

СЕМ ЗА ОБГАЗЯВАНЕТО НА ЖУРНАЛИСТИ: НАСИЛИЕТО НЕ Е АРГУМЕНТ

ПРОТЕСТИРАЩИ ПРИНУДИХА МВР ДА ПУСНЕ АРЕСТУВАН ЧОВЕК (ВИДЕО)

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БЛОКИРАХА ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ЗАДЪРЖАНО И БИТО МОМЧЕ (ВИДЕО)

ЖУРНАЛИСТ КЪМ ПОЛИЦИЯТА: КАТО ГИ ПРЪСКАТЕ С ЛЮТИВ СПРЕЙ, ТЕ ЩЕ ВИ ОТВЪРНАТ

ДОКАТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ИМА БОЙ, БОРИСОВ ГОВОРИ ЗА ГАЗ (ВИДЕО)

АРЕСТУВАНИ ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ИМА И КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН

НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ: ДЕМОНСТРАЦИЯТА НА СИЛА Е ГРЕШКА (ВИДЕО), ПАК ЩУРМ НА ПРОТЕСТИРАЩИ

ГЛАСОВЕ ОТ ПРОТЕСТА: ДАВАЙТЕ БОМБИТЕ БЕ (ВИДЕО)

НЕОФИЦИАЛНО: ПОЛИЦИЯТА ЗАТВОРИ ДУНАВ МОСТ ПРИ РУСЕ ЗАРАДИ ПРОТЕСТИРАЩИ

"ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ" ПОСОЧИХА КАКВИ ВАЖНИ ЗАКОНИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ

СЛЕД СЪЛЗОТВОРНИЯ ГАЗ - КАРАМФИЛИ, ЗА ДА СЕ ПОУСПОКОЯТ НЕЩАТА

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: ПРОТЕСТЪТ Е ОБРЕЧЕН НА УСПЕХ

СЕРИОЗНА ЕСКАЛАЦИЯ НА ПРОТЕСТА: ПОЛИЦИЯТА ИЗПОЛЗВА ЛЮТИВ СПРЕЙ СРЕЩУ ДЕМОНСТРАНТИТЕ (ВИДЕО)

ДПС ПОИСКА ОСТАВКА И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, И НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

РЕПОРТЕР НА BTV Е ОБГАЗЕН, НА МЯСТО ПРИ СБЛЪСЪЦИТЕ Е И ГЕН. ШИВИКОВ

ПРОТЕСТЪТ С УЛТИМАТУМ КЪМ КАРАЯНЧЕВА, НЯКОЛКО НЕУСПЕШНИ ОПИТА ЗА ПРОБИВ НА ПОЛИЦЕЙСКИ КОРДОН

НИНОВА: БОРИСОВ И ГЕРБ ИСКАТ И "ДЕ ЮРЕ" ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ

МВР ПОКАЗА КАДРИ ОТ СБЛЪСЪЦИТЕ ПРЕД ПАРТИЙНИЯ ДОМ

ДАРИТКОВА, БЕЗ ДА НАЗОВАВА РАДЕВ ПО ИМЕ: ЕДВА ЛИ ЩЕ БЪДЕ ПОМНЕН С ДОБРО ТОЗИ, КОЙТО ПРИЗОВА ЗА МЕТЕЖИ

СЛАТИНСКИ: ДОРИ БОРИСОВ ДА БЪДЕ СВАЛЕН, ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ВОДИ ДО ЕУФОРИЯ

МАРЕШКИ ПРЕДЛОЖИ С МАНДАТА НА ПП "ВОЛЯ" ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ

РАДЕВ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ: БЯГСТВОТО НЯМА ДА ВИ СПАСИ ОТ ПОЗОРА

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ОТКРИ ЗАСЕДАНИЕТО НА НС, А ОТ ГЕРБ НАПУСНАХА ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ПРИ ПОЯВАТА НА РАДЕВ

НАПРЕЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА, ДЕМОНСТРАНТИТЕ ХВЪРЛЯТ ДИМКИ, ПОЛИЦИЯТА НАПИРА КЪМ ТЯХ (ВИДЕО)

09:00 - Започва заседанието на депутатите в Народното събрание. На него президентът Румен Радев ще изнесе слово. За да стигне до Партийния дом, той измина пеша разстоянието от Президентството, ръкувайки се с протестиращи. Радев направи и кратък коментар на репликата на премиера Бойко Борисов, който заяви вчера, че няма да подава оставка. "Вече няма значение какво казва Борисов", заяви Радев. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че всичко ще бъде казано отново и тя самата ще направи политически коментар, след като президентът приключи словото си пред депутатите.

ВИДЕО: ЕТО КОЙ Е ПЪРВИЯТ АРЕСТУВАН НА ДНЕШНИЯ ПРОТЕСТ "ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ"

СИГНАЛ ОТ ПРОТЕСТИРАЩ: СПИРАТ НИ НА КПП-ТА ЗА ПРОВЕРКИ, ЗА ДА НЕ СТИГНЕМ ДО ПРОТЕСТА

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ: КАЖЕТЕ НА БОРИСОВ, ЧЕ Е СРАМНО И СИ ТРЪГНЕТЕ!

НАПРЕЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА: СТИГНА СЕ ДО ПЪРВИ АРЕСТ, ПОЛИЦИЯТА ИЗЛЕЗЕ ПРЕД ПАТРУЛКИТЕ

ПРОТЕСТИРАЩИ СА ДО ГЛАВНИЯ ВХОД НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ, ЛЕТЯТ ЯЙЦА И ЯБЪЛКИ

Ивайло Дичев: Нека не чакаме пак някой да ни освободи

Завърши Студената война. На днешните протести виждаме, че борбата с комунистите и ченгетата мина на заден план. На площада се събират н...

СЪВЕТИ КЪМ ПРОТЕСТИРАЩИ, АКО БЪДАТ АРЕСТУВАНИ - НА КОИ АДВОКАТИ ДА СЕ ОБАДЯТ, ДАДЕНИ СА ТЕЛЕФОНИ

Днес, 2 септември, се очаква по-ясен отговор на инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание с цел нова Конституция. Партията на Бойко Борисов входира свой проект в парламента, но всъщност няма събрани 120 подписа, за да го стори официално и да отвори 2 месеца на дебати дали да бъде свикано ВНС. За свикването ще трябват 160 депутати, а БСП и ДПС декларираха официално, че са против, т.е. тази сметка не излиза!

Различия има и в управляващата коалиция - за момента ВМРО не иска да подписва проекта, след като председателят на парламента Цвета Караянчева заговори как имало съгласие, а защо - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

ЕURACTIV: Българите искат ЕК да спре финансирането на мафията

„Спрете да финансирате нашата мафия“. Това пише върху плакати, издигнати пред представителството на Европейската комисия (E...

В първия ден на есенната работа на парламента - президентът говори

Държавният глава ще направи обръщение към народа от трибуната на парламента, в което се очаква да подгрее общественото недоволство и отново да призове това правителството, което многократно е определял като корумпирано, да се оттегли от управлението на страната.

Как започна всичко?

Причините за обществото недоволство са различни и разнообразни, но като конкретен повод за излизането на хора по площадите могат да се посочат две събития.

Първото – дебаркирането с лодка на плаж "Росенец" от страна на лидера на "Да, България", съпредседател на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов, осъществено на 7 юли и излъчвано на живо в социалните мрежи. Заедно със свои съпартийци Иванов се опита да достигне до брега на морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е публична държавна собственост, а като такава следва да е достъпен за всички, но бе спрян от анонимни гардове, които по-късно се оказаха служители на Националната служба за охрана (НСО).

Второто – съвместна акция на СДВР и прокуратурата сутринта на 9 юли, когато въоръжени представители на силовите органи нахлуха в Президентството, за да обискират кабинети, свързани с досъдебното производство срещу секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Още същия ден хиляди граждани се събраха пред президентството в знак на несъгласие със случващото се. При тях излезе президентът Румен Радев, който произнесе прочутото си слово "Мутри вън!", което се превърна в един от лозунгите на гражданското недоволство в страната.

АБВ: Целта на Борисов е да използва коронавируса като инструмент да остане на власт (ВИДЕО)

Единственото самосъхранително решение за Борисов е оставка на правителството и разгръщане на идеята за формиране на експертно такова. Т...

От протести към блокади и гражданско неподчинение

Протестите и мирните шествия по улиците и булевардите на София в един момент прераснаха в блокади на ключови кръстовища – първо на "Орлов мост" и между Президентството и Партийния дом, а след това и пред Ректората на СУ. Такива имаше и в други градове. Въпреки че веднъж бяха премахнати от полиция и жандармерия, протестиращите веднага ги възстановиха. Серия от блокади-изненади малки групи протестиращи устроиха и пред сградите на някои държавни институции, както и на кръстовището пред румънското посолство, където на няколко пъти се стигна до напрежение.

Реакцията на властта

Още от самото начало на протестите управляващите ги заклеймиха, заявявайки, че те ще доведат до блокирането на държавата и икономиката. Премиерът Бойко Борисов в една от първите си прояви след избухването на недоволството, в съботната вечер, заяви, че протестиращите ще счупят държавата. Той предупреди също така, че неговото оттегляне от властта може да доведе и до загубата на евросредства. "Протестът не роди своите автентични водачи. Лозунгът "Всички вън" е деструктивен и дълбоко погрешен", многократно подчертаваше министър-председателят, припомня БГНЕС.

Различни представители на управляващата партия от министри до депутати наричаха хората на улицата "метежници", "бунтовници", "деградирали типове" и др. Обвиняваха ги, че изкарват ковчези и вдигат бесилки по булевардите. Дори властимащите се изкарваха дискриминирани от гражданите, които им искат оставката. Бившият началник на кабинета на Сергей Станишев доц. Татяна Буруджиева ги обвини и в тероризъм по повод на действията на бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов в столичното метро.

Как видяха чуждите медии случващото се у нас?

Euronews: Новата Конституция на ГЕРБ дава порочни механизми в ръцете на Гешев

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Б...

Протестите в България привлякоха вниманието на световните медии. В страната ни пристигнаха екипи на водещите германски телевизии ZDF и ARD, както и на „Евронюз“ и „Ал Джазира“, които излъчиха задълбочени телевизионни репортажи за ситуацията у нас. „Протестът е насочен главно срещу министър-председателя на България Бойко Борисов, който - според протестиращите - олицетворява симбиозата между власт, олигархия и подкупност“, се казва в материала на ARD. В него се посочва още, че „най-вече младите демонстранти желаят да видят България като функционираща правова държава, а не като най-изостаналата страна по отношение на борбата срещу корупцията“.

В рубриката "Новини за деца" германската телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици хората в България излизат на протест. "Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството", разказват журналистите от ZDF. Авторите на филмчето не пропускат да обяснят и ролята на правосъдието: "Задача на българския съд е да се бори срещу корупцията, но това се случва твърде рядко. Демонстрантите смятат, че съдилищата помагат на корумпираните политици, вместо да ги контролират. Затова протестиращите настояват и за реформа на съдебната система".

Протестиращите са по улиците на българската столица София повече от 50 последователни дни, настоявайки за оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка на фона на критиките си за неуспеха да се справи с корупцията. Това твърди Euronews в последната си публикация по повод протестите в България, на които има присъствени собствени репортери.

Мощни олигархични групировки са превзели България, написа The Irish Times.

България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник Der Standard.

Конституция и Велико народно събрание

Валери Симеонов нарече протеста "планета на маймуните от жълтите плочки"

Няма никакъв мотив за отстраняването на Данаил Кирилов и това прави освобождаването му абсолютно несъстоятелно, и извършено под натиска...

На 37 ден от започването на протестите, на 14 август, премиерът Бойко Борисов предложи да се изработи нова Конституция. Основните акценти в неговото извънредно обръщение към нацията бяха: свикване на ВНС, намаляване на депутатите на 120, закриване на ВСС, редовно изслушване на главния прокурор.

"Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие", мотивира се Борисов.

Повечето анализатори и политическите опоненти на премиера оцениха неговите предложения като печелене на време. Според Христо Иванов новата Конституция и ВНС целят да циментират статуквото. Президентът Радев заяви, че разговори за нов основен закон са възможни само след оставката на кабинета.

Машинното гласуване

На 27 август председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Причината несъгласието ѝ с внесената промяна в Изборния кодекс. Тя предвижда отговорността за придобиването на машините за гласуване да бъде изяло на комисията. Това стана на фона на изявлението на вицепремиера Томислав Дончев, че следващите избори трябва да бъдат машинни, защото "в обществото има консенсус, че това ще помогне за честността на изборния процес".

Още: "Протестите: Ден 55 - Генерална репетиция за 2 септември"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика