Ден преди взрива камикадзето било в Равда и Поморие

10280
Ден преди взрива камикадзето било в Равда и Поморие

Нов свидетел дава добър словесен портрет на терориста, взривил автобус на бургаското летище и убил петима израелски туристи и български гражданин. Сред жертвите е и самият атентатор.

Международната полицейска организация Interpol реши да изпрати екип сътрудници у нас, за да подкрепи разследващите самоубийствения антиизраелски атентат. Екипът е сформиран по молба на България. Сътрудниците от Интерпол ще участват в операцията по името "Incident Response Team".

Телата на петимата загинали израелски граждани пристигнаха на аерогарата Бен Гурион в Тел Авив тази нощ. Петте ковчега, покрити с израелски знамена, бяха свалени от военен самолет след полунощ. Десетки близки ги посрещнаха на летището. Израелските власти оповестиха самоличността на убитите четирима мъже – Ицхик Коленги (28), Амир Менаше (28), Елиор Приес (26), Маор Харуш (25), и една бременна жена – Кошава Шрики (44). Погребенията на петимата убити израелци ще се състоят днес в гробищата на Петах Тиква и Ришон Лецион, близо до Тел Авив, и в Сен Жан д`Акр в северната част на Израел.

Междувременно българските и шведските власти опровергаха съобщенията на редица медии, че терористичният акт е извършен от шведския гражданин Мехди Гезали. По-рано се появи информация, че кървавият терористичен акт е дело на 36-годишния шведски гражданин Мехди Гезали, който има алжирски и финландски корени. В периода 2002-2004 година той е лежал в затвора в американската военна база Гуантанамо. Шведската информационна агенция ТТ, позовавайки се на официални източници, съобщи, че Мехди Гезали няма нищо общо. Българските официални лица също заявиха пред телевизия Ей Би Си, че Гезали не е извършителят на терористичното нападение.

У терориста е намерена фалшива шофьорска книжка на името на американския гражданин Жак Фелипе Мартен.

В 10.00 часа в областната дирекция на полицията в Бургас вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще даде подробности за хода на разследването. Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е и наблюдаващ прокурор по делото срещу неизвестен извършител на терористичния акт, съобщи, че е разпитан нов свидетел, който дал много добър словесен портрет на предполагаемия атентатор. Свидетелят е собственик на фирма, която дава автомобили под наем в Поморие. Той разказал, че лицето искало да наеме кола за един ден, оставил капаро от 50 лева и говорил на английски език със специфичен акцент. Бил с къса коса, а не с дълга, както е представен на снимката от фалшивата шофьорска книжка, намерена в тялото. Ден преди взрива лицето пребивавало в Равда и Поморие, каза още прокурор Чапкънова и уточни, че до летище Бургас се придвижил с таксиметрова кола.

Вчера от паркинга на летище Бургас бе изнесен и взривеният автобус, който е напълно унищожен. Вътрешният министър Цветанов съобщи, че са назначени няколко експертизи, събрани са части от тялото, назначени са ДНК експертизи на атентатора. Изведен е негов ДНК профилът. Телата на загиналите са извозени към Съдебна медицина, правят се аутопсии.

До този момент никой не е поел публично отговорност за жертвите на атентата. В сила остават засилените мерки за сигурност на всички аерогари в страната, жп гари, пристанища, метро. Бургаското летище вече работи и изпълнява редовни полети, но остават засилените мерки за сигурност, както и на всички летища, гари и автогари в страната.

Редактор: Иво Георгиев

Уорлик: Тероризмът може да удари навсякъде

Това е урок, който и ние самите научихме на 11 септември 2001 година, а именно, че нито една страна не е защитена срещу тероризма. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com