Деница Сачева: Протестът на майките е изцяло политически, законът няма да бъде отменен

22080
Деница Сачева: Протестът на майките е изцяло политически, законът няма да бъде отменен
Снимка: БГНЕС

„Законът за личната помощ няма да бъде отменян. В него обаче има текст, който ме задължава в срок до 30 юни тази година да внеса в Народното събрание анализ за действието на закона и предложения за неговото усъвършенстване“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Според нея протестиращите под прозорците на Министерски съвет майки й искат оставката, защото спазва закона.

„Този закон е посочен от същите тези дами, които сега протестират. Законът за личната помощ и Законът за социалните услуги са приети от парламента, с мнозинство, с аплодисменти. Няколко месеца по-късно отново са обект на тежки раздори – защо, можем само да гадаем“, заяви Деница Сачева.

Оставката на министър Сачева поискаха на протест в Добрич

Майки на деца със специални потребности настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева и отново издигнаха черни балони и пл...

„Този закон има нужда от усъвършенстване. В момента той създава несправедливости между различни категории групи хора. Освен това е приет при отрицателна финансова обосновка от Министерство на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Всички искания на майките биха възлезли на повече от 900 млн. лева, за които няма такива разчети и които трудно биха могли да бъдат намерени. Това не означава, че хората, които имат нужда от личен асистент и тези, които имат нужда от тази помощ, няма да получават тази услуга. Въпросът е в какви размери и обеми, така че да не бъдат нарушавани правата и на други граждани“, категорична бе Сачева. „Говорим за усъвършенстване на закона и за по-справедливо разпределение на ограничения ресурс, с който разполагаме“, допълни тя.

Министър Сачева уточни, че в момента се правят разчети за следващата година, но ресурсът в рамките на тази година е в размер на 93 млн. лева. „Държа, обаче, да подчертая, че законът за личната помощ се отнася само до хората с увреждания. В същото време хора, които до момента са получавали услугата личен асистент – възрастни хора, които са самотно живеещи и нямат ТЕЛК-ово решение са изключени от този закон. За тях животоспасяващата грижа е патронажната грижа, която се осигурява през оперативна програма, но за да може да бъде устойчива програма, трябва да влезе в сила Законът за социалните услуги. Всъщност, Законът за социалните услуги и Законът за личната помощ имат комбинирано действие и по този начин могат да обхванат всички нуждаещи се хора“, допълни тя.  

Деница Сачева съобщи, че е провела среща в Пазарджик с родители на деца с увреждания, които са били изключително разтревожени от всичко случващо се със Закона за социални услуги, защото смятат, че законът за личната помощ не е панацея и няма да реши проблемите.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че от началото на протеста на 1 март не се е срещала с протестиращите. „Вера Иванова и Нели Димитрова са членове на работните групи по законодателството, което се подготвя в министерството. Там водим диалог с тях. Защо участват в писането на закони, срещу които после протестират, остава загадка“, уточни Деница Сачева като бе категорична, че исканията на протеста са изцяло политически.

Майките от "Системата ни убива" подготвят протести, искат оставка на Сачева

Оставката на министър Деница Сачева поискаха Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“. Това стана ясно по врем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 10 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com