Денков: Трябва да се излекуваме - помогнете ни да стане нетърпимо да караш пил (ВИДЕО)

5924
Денков: Трябва да се излекуваме - помогнете ни да стане нетърпимо да караш пил (ВИДЕО)
Снимка: Министерски съвет

"Като общество трябва да се излекуваме. Ние сме болни с това, че смятаме за нормално да поставяме под риск живота на нашите близки, деца и роднини. Това трябва да го изкореним. Помогнете ни, за да може това да стане нетърпимо". Това послание отправи министър-председателят акад. Николай Денков към обществото след извънредна среща в Министерски съвет по проблемите на пътната безопасност, провокирана от тежкия инцидент, при който шофьор с над 2 промила алкохол блъсна 15-годишно дете на пешеходна пътека в София.

Катастрофата стана в събота вечерта в района на кръстовището на улиците "Г. С. Раковски" и "Цар Иван Шишман". В срещата участваха институциите, които имат отношение по темата, представители на прокуратурата, на Националното сдружение на общините в Република България, народни представители, Столична община и родители на загинали в катастрофи. ОЩЕ: "Това минава всякакви граници!": Протест пред МВР заради блъснатото и убито момче (ВИДЕО)

Чувството за безнаказаност

Министър-председателя отбеляза, че по време на срещата са се обединили около това, че трябва да изчезне чувството за безнаказаност сред тези, които управляват автомобили по пътищата. "Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всичко им се полага, защото са видели, че могат да минат безнаказани. Да не получат глобите за нарушенията, които са направили. Ако са направили тежък инцидент, да минат с условна присъда или да се бавят пробите и техническите експертизи с месеци, а делата с много години. Обсъджахме как тази практика, която не знам как се наложи в годините - във възможно най-кратки срокове да изчезне и да бъде прекратена", добави Денков.

Помощта на общините

"Обсъждахме как заедно с МВР и КАТ да работим с общините. Те отдавна имат предложения как да се включат, така че в населените места да работят заедно с органите на МВР и да помогнат в този процес", добави премиерът. Той посочи, че идеята е да се използват общинските камери, които са огромен ресурс. ОЩЕ: София се подготвя за 15 септември: Георги Георгиев представи пътна настилка за намаляване на скоростта (ВИДЕО и СНИМКИ)

Денков смята, че има много какво да се направи за градската среда. Той обърна внимание, че с финансиране на държавата ще се помогне да бъдат обезопасени големите и опасни кръстовища.  

Пробите за алкохол и наркотици

"Обсъждахме как да се ускори вземането на пробите, когато има тежки инциденти. Няма никаква причина тези проби да не минат с предимство напред и до 10 дни резултатите да са ясни", добави още Денков. Според него това може да ускори делата. 

Законовите промени

Премиерът уточни, че част от промените са свързани със законови изменения. "Всеобщо е мнението, че тези изменения, свързани с отнемането на МПС, колкото и критики да имаше към тях, всъщност вече дават сериозни резултати. Затова трябва да търсим точно такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след пет минути да получат електронно съобщение, че ще бъдат глобени".

От своя страна вътрешният министър Калин Стоянов е убеден, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол, наркотици, дори и след превишена скорост, трябва да бъде умишлено. "Искам да отправя един апел към всички, които през последния месец анализираха, умуваха и даваха съвети работи или не мярката за отнемане на автомобили, която е съвсем от скоро. Тази мярка работи", каза вътрешният министър. ОЩЕ: Гневът срещу конфискацията на колата: В държавата, в която всеки изчислява промилите сам

По думите му има осъдителни присъди и отнети автомобили. "Тази битка, която водим с войната по пътищата, трябва да бъде битка на всички. Не трябва да оставаме безпристрастни, когато наш близък, роднина, приятел, познат, прави опит да се качи да управлява автомобил, когато е употребил алкохол", добави още Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com