Депутатите не изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а

15110
Депутатите не изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а
Снимка: БГНЕС

Народните представители не изработиха нов Изборен кодекс до края на годината и не станаха по-достъпни за избирателите. Това са основните им пренебрегнати ангажименти и реално не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013 година.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обясни пред bTV, че едва шестима от всичките 240 депутати са посочили в своя сайт колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година. 

Депутати се обявиха срещу нищоговоренето в парламента

След ваканцията на депутатите представители на управляващите, в опит да спрат безкрайното говорене от трибуната на парламента, ще предл...

„Това е неприемливо като подход. Толкова пари се дават за автопарк и бензин, очевидно за обиколки из страната, а само шестима са обявили какво са правили в последните 6 месеца. Нито един не е обявил телефон за връзка с неговата приемна или сътрудници. Обявените имейли са по-скоро проформа. Те общуват по други електронни пощи. Това сме го установили, защото нашият институт изпраща периодично въпросник към тях – да дадат повече профилна информация, за своите приемни, сътрудници, интереси. Много трудна е обратната връзка. А тези неща са нормални за всяка една развита демократична държава”, поясни Цонева.

Според нея мнозинството от политиците в парламента не са съгласни и с преференциалното гласуване, тоест всеки избирател да посочва сам твоя кандидат и той да се издига нагоре в листите. „При една такава практика народните представители стават по-ангажирани. Сега лоялността е към върхушката на партията, към апарата, а не към избирателя”, допълни Цонева.

По думите й в закона била включена разпоредба, за която настоявали граждански организации - разходите за приемни и сътрудници на народните представители да бъдат публикувани на страницата на депутата. Нито един не е направил това, посочи още експертът.

 

Над 800 хил. километра са пропътували депутатите за по-малко от половин година

Реално над 19 пъти са обиколили планетата българските народни представители през тази година. При това говорим за период, по-малък от е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com