Дете чудо от Велико Търново чете, пише и смята от 3-годишно

7632
Дете чудо от Велико Търново чете, пише и смята от 3-годишно
Снимка: iStock/Guliver

Александър Маслянков чете и пише от 3-годишен, решава задачи за удоволствие и има златни медали от всяко математическо състезание, в което е участвал. Без съмнение малкият талант може да бъде наречен дете чудо и гений, пише търновският всекидневник „Борба“, цитиран от 24 часа.

Страстта към математиката и числата носи удоволствие и удовлетворение в ежедневието на второкласника от Велико Търново, който преди броени дни навършва 8 години. Санди, както се обръщат към него родителите му, е толкова добър в сметките, че печели безапелационно всички състезания и турнири, в които се явява. За него е немислимо да мине ден, без да решава задачи, а любовта му към математиката се заражда още преди да тръгне на градина.

Дете чудо: 13-годишно американче завършва университет (СНИМКА)

Дете от американския град Сейнт Луис Парк в щата Минесота на 13-годишна възраст завършва висше образование и смята да се върне в образо...

Когато е едва на 3 години, усвоява събиране и изваждане, а успоредно с това и четене и писане, хвалят се родителите му. Александър е възпитаник на ОУ „Бачо Киро“. Той е най-малкият ученик в целия випуск, защото тръгнал на училище на 6 години. Имал огромно желание да седне на чина, да усвоява нови знания и да научи повече за света.

„Не сме го насилвали. Той пожела да започне по-рано от връстниците си училище. С баща му бяхме съгласни, защото, при положение че може да чете, пише и смята, няма смисъл да губи една година в писане на чертички и ченгелчета. Пак има време за игри, не е лишен от детство и забавления, но сам избира да играе с цифри, да решава и да измисля задачи“, сподели майката на момченцето Кремена Бонева.

Санди има златен медал от всяко математическо състезание, в което е участвал. Зад гърба си има над 10 турнира, в които е премерил сили предимно с деца на по-голяма възраст от него. Един от най-големите му успехи е първото място на финала на надпреварата „Математика без граници“ през 2021 г. в Несебър, където се съревновавали участници от 40 държави „Той ходи веднъж седмично на частни уроци по математика при госпожа Петя Георгиева, но смятането му е хоби. То е в кръвта му, също както талантите пеене и танцуване. Или ти идва отвътре, или не. В момента много му харесват задачите с проценти и дроби. Когато сутрин го попитам дали си е изпил чая, ми отговаря: „Остават ми пет-шести от чая, за да съм го изпил целия“. Когато пътуваме някъде, той разделя цялото разстояние на части и съобщава, че примерно ни остава 7/10 от пътя. Често не мога да му схвана сметките, не ги разбирам, защото са на много високо ниво. Намира математика във всяко нещо. Това е божа работа“, казва Кремена.

Александър посещава и други допълнителни занимания – ходи два пъти седмично на плуване, по веднъж на испански и английски език и два пъти на шах. Все още не е споделял на родителите си каква професия иска да упражнява, когато порасне, а те са категорични, че няма да му налагат свои предпочитания и сам ще направи избора си. За разлика от останалите деца Санди няма интерес към смартфоните, таблетите и другите модерни технологични устройства, които хипнотизират малчуганите. Любител е на книжките и заниманията, от които може да научи нещо ново и любопитно.

Белгийско дете-чудо стана бакалавър на 11 години, обещава да стане безсмъртен

Белгийско дете-чудо стана бакалавър по физика на 11-годишна възраст. Малчуганът обеща да стане безсмъртен. За него разказва 24СМИ. Лор...

Заради постиженията си по математика през 2021 г. става член на Клуба на успелите деца на България във фондация „Димитър Бербатов“. „Изключително отговорен е. С него разговарям като с голям човек. Не прави пакости“, казва с усмивка майка му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com