"Ди Пресе": София улесни терористите

20971
"Ди Пресе": София улесни терористите

Бомбеният атентат срещу израелските туристи в Бургас пасва идеално в една смъртоносна схема. София определено е улеснила терористите, а летището в Бургас е "идеалната" цел за терористично нападение.

Това се казва в анализ на австрийското издание "Ди Пресе".

Летището в Бургас е "идеална" цел за терористично нападение - класическо слабо място, пише още "Ди Пресе". Изданието пояснява, че в летните месеци бургаското летище е препълнено с туристи. Дипломати, политици или бизнесмени се срещат рядко. Това летище не е място, което при класическа оценка на риска би било наречено "застрашено" - следователно мерките за сигурност са на съответното ниво. Точно поради това бургаското летище е изключително удобно за терористите: там могат да се нанесат големи поражения. В този смисъл последният удар напълно пасва в тази смъртоносна схема.

Извършването на атентата най-вероятно е било улеснено допълнително от немарливостта на властите. Има сведения, че София не се е отнесла достатъчно сериозно към предупрежденията, получени от израелска страна. И в това отношение не помагат никакви уверения постфактум, като това на министъра на икономиката Делян Добрев, че израелските туристи можели да се чувстват сигурни в България.

Доверието е разклатено и това не е добре за балканската държава, която през тази година очаква към 150 000 израелски туристи. Ако България иска да запази имиджа си на не само евтина, но и сигурна дестинация, трябва максимално бързо да разкрие пропуските в системата си за сигурност.

По темата се изказва и "Берлинер Моргенпост":

Борисов: Бомбени атентати в България е имало, службите работят

В атентата в Буново жертвите бяха пак толкова и само щастливо стечение на обстоятелствата не доведе до повече жертви и ранени. Това ка...

Бургас бе "най-лесното място за извършване на атака". Това се казва в анализ на германския вестник "Берлинер Моргенпост" за кървавия атентат на летището в града.

Още през януари София е била предупредена от Тел Авив за възможни атаки срещу израелски туристи. А два часа преди взрива българската туроператорска фирма, превозвала израелците, е получила телефонно обаждане със заплаха за бомба, пише още изданието, което смята, че нападението е можело да бъде предотвратено.

Отдавна би трябвало да е ясно, че България, чиято еврейска общност наброява 5 000 души, може да бъде цел на терористични атаки. Подобно на много други източноевропейски държави страната влезе в "Коалицията на желаещите" след атентатите от 11 септември 2001-ва , а и видимо задълбочи военното си сътрудничество с Израел. Освен това България е предпочитано място за почивка на израелците поради обстоятелството, че по време на Втората световна война предотвратява депортацията на 50 000 български евреи.

Редактор: Георги Иванов

Цветанов призна: Показаният на снимката от МВР не е атентаторът

Снимката в интернет на мъж, който е бил в Гуантанамо, не е на атентатора. Министър Цветан Цветанов съобщи, че работата е фокусирана в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com