Димитър Кенаров: Българската полиция няма подготовка за събития като протестите

6774
Димитър Кенаров: Българската полиция няма подготовка за събития като протестите
Снимка: Личен профил във фейсбук

Индикация за какво са поредните случаи на саморазправа и обиди към журналисти? За журналистическата солидарност в България говори пред БНР Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, поет, публицист и преводач, който отразява протести на много места по света. Той бе един от журналистите, пострадали по време на работа на 2 септември. Ето какво заяви той: 

"От една страна, се чувствам много добре, защото покрай моя случай открих, че журналистическата солидарност е истинска. Много хора се свързаха с мен, от много журналистически организации изразиха съпричастност. Радвам се, че журналистите, като професионална общност са заедно, че могат да поддържат правата си и да се поддържат взаимно в тежки моменти.

От друга страна, се чувствам и малко депресиран, защото, виждате какво се случа изобщо с насилието срещу журналисти, с цензурата... не само в България. Виждаме, че това е глобален проблем, където ерозира доверието към журналистите, поради това, че се е разбила цялата журналистическа среда, има и фалшиви новини... Журналистическата професия изгуби своята репутация и се случва често журналисти да стават обект на насилие."

"Избрах съвсем съзнателно да бъда журналист на свободна практика, защото обичам да пиша и да отразявам събития, които на мен лично са ми интересни. Това дава голяма свобода, пиша основно за англоезични медии, но и за български. И почти винаги аз избирам темите. Чисто финансово е много по-трудно. За съжаление е доста сложно човек да бъде на свободна практика."

Кенаров е наясно, че на такива места, като протести, в конфликтни зони, бил е в Ирак, Турция, Беларус, се поема определен риск:

"В случая проблемът не е в случаен удар или травма в хода на събитията, а по-скоро за целенасочен побой и за полицейски произвол. Оттука идва и целият проблем – не дори моята травма, а начина, по който тя беше нанесена."

Кенаров е категоричен, че липсва сериозна подготовка на българската полиция за подобен тип събития. "Не съм съгласен с твърденията, че полицията си е свършила чудесно работата."

Журналистът ще потърси своите права по съдебен ред: "За мен важното в случая е не някакво обезщетение, дори да получа такова, ще го даря за журналистически организации. Важен е принципът. Свързах се с колеги, с Николай Дойчинов от Франс прес, с Георги Кожухаров, които също пострадаха..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com