До 2 години ще имаме нов ГКПП с Македония

2862
До 2 години ще имаме нов ГКПП с Македония
Снимка: БГНЕС

До 2 години ще бъдем готови с ГКПП „Клепало“ между Берово и Струмяни.

Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков след откриването на ремонтираната отсечка на пътя Старчево – Кърналово – Първомай в община Петрич.

Интензивен трафик към повечето ГКПП-та у нас

На българо-румънската граница трафикът е интензивен на всички ГКПП за леки автомобили на вход. На ГКПП "Дунав мост - Видин" има 3 км ко...

По думите му от македонска страна още от 1999 година има изградена инфраструктура, но от българска страна през 2005 година изграждането на пункта се е провалило.

„Имаме да доизграждаме 14 км и да рехабилитираме още 16 км, тоест общо 30 км е нашата отсечка. Днес взехме решение да започнем проектирането ѝ, за да може наистина в краткосрочен план да възложим и строителството“, каза още министър Нанков. Той добави, че чрез изграждането на тази изключително важна централна част ще се свържат Щип, Радовиш, Велес с автомагистрала „Струма“, Банско и София, тоест централна Македония с долината на Струма.

„Отделно от това мога да кажа, че много важната тема за транспортен коридор № 8 вече е поставена на масата, като на 6 и 7 декември ще имаме много голям форум под егидата на премиера Бойко Борисов, на който ще присъстват всички държавни глави от Западните Балкани. Той ще се проведе в София, като неговата насоченост е да се каже какви ще са реалните действия, финансовите параметри и източниците за финансиране, за да може и в най-кратки срокове да го завършим. Мисля, че и ние, и Македония и Албания заслужаваме това да се случи“, подчерта Нанков, цитиран от Фокус.

Той заяви, че самият транспортен коридор № 8 е много голям проект, минаващ през територията на няколко балкански държави, затова за момента е трудно да се каже кога ще бъде готов.

Граничните пунктове са проходими при зимни условия

Интензивно остава движението през българо-румънската граница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На ГКПП "Дунав мост" - Русе има кол...

„На територията на България мога да кажа, че сме готови с проектната част, като имаме неща за доизглаждане. Предстоят ни и тежки екологични процедури. Най-важният въпрос е да намерим финансиране и всички страни да подпишем меморандума за транспортен коридор № 8“, посочи Нанков. Според него най-важното е, че вече всички страни имат желанието този голям инфраструктурен проект да се случи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com