До 5 години няма да имаме Сухопътни войски, прогнозира ген. Боцев

2162
До 5 години няма да имаме Сухопътни войски, прогнозира ген. Боцев
Снимка: БГНЕС

Ако не се реализира проектът за модернизация на Сухопътни войски (СВ), до 4-5 години те ще са на изчезване. По-меко казано ще остане само пехота. Това заяви в интервю за БГНЕС командирът им генерал-майор Андрей Боцев.

По думите му в СВ има непопълнен състав около 24%, макар да изпълняват близо 90% от поставените пред армията задачи. Според Боцев в момента в Сухопътни войски ситуацията по отношение на вакантните места за офицери е тревожна, а вакантните места за войници направо е много притеснителна.

За Деня на детето - армията ни разказва историята си и показва оръжия

По традиция по повод 1 юни – Международния ден на детето, военните формирования на Българската армия ще „отворят врати&ldqu...

"Некомплектът от офицери при нас е около 17% и около 27% от войници. Имаме подразделения, където некомплектът от офицери и войници достига до 40-50%, което на практика ограничава изпълнение на задачите, които се поставят. В армията е много тревожно положението. Този въпрос го повдигам вече от две години и настоявах да се обяви конкурс, което не се случваше по една или друга причина", уточни генерал-майорът.

По негови сметки 3000 души е некомплектът само в Сухопътни войски. Той каза още, че не по-добро е състоянието и в другите видове въоръжени сили. "При нас всяка година около 600 – 700 души напускат по различни причини, така че ние периодично трябва всяка година да обявяваме конкурси минимум за толкова хора", добави Боцев.

Той подчерта, че в мисии, извън страната 93% участват СВ, 80% са от модулните формирования, които участват при аварии, бедствия и кризи на територията на страната, на 100% СВ участват на граница в помощ на ГД „Гранична полиция”.

"Те не само са най-големият вид въоръжени сили, но е са гръбнакът на Българската армия и тревожното е, че в продължение на доста години Сухопътни войски се неглижират. Това не е нормално при условие, че в 80-90% от задачите, които се изпълняват от Въоръжените сили участват Сухопътни войски", категоричен бе Боцев.

Плевнелиев: Славната ни армия е опора на обществото и символ на българската държавност

Нашата армия е опора на обществото и символ на българската държавност. В тежките моменти от историята ни тя е живяла с тревогите и с бо...

Като основна причина за напускането на армията той посочи несигурността от постоянно извършващите се промени в закони, нормативни актове, реорганизации. "Тя кара хората, когато намерят по-добри условия за работа да напускат армията", добави генерал-майорът.

По думите му другата причина е постоянното недофинансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com