Доц. Мангъров: Няма да се ваксинирам по две причини

22427
Доц. Мангъров: Няма да се ваксинирам по две причини
Снимка: БГНЕС

Няма да се ваксинирам по две причини: Едната е, че все още имам антитела, т.е. аз съм от тези 80% от хората, които са изкарали коронавируса. Човек, като мен, който е изкарал вируса, макар и безсимптомно, чиято имунна система се е сблъскала с този вирус, няма нужда да се ваксинира, обясни пред btv Атанас Мангъров, директор на COVID клииката в Инфекциозна болница.

В разговор с премиера Бойко Борисов, който заръча той да се ваксинира публично, медикът е обяснил и втората причина, поради която няма да се имунизира. Доцентът я съобщи и пред медията.

Наш епидемиолог не се притеснява, че мутациите на коронавируса ще спрат ваксината

Нямам притеснение в краткосрочен план, че една или повече мутации на коронавируса ще спрат действието на ваксината. Това заяви епидемио...

Второто е, че тази ваксина за мен е все още недостатъчно добре изпитана. Това, което се прави, едно такова нещо да се въвежда в масова употреба е малко рисковано, каза той.

Това не е медицина. Ако ще си говорим за медицински неща, работите стоят по съвсем различен начин. Тази ваксина, нейното клинично проучване, е започнало на 29 април. Получила е разрешение в края на годината. Тази година двамата ми синове взеха специалности - по детска медицина и кожни болести. За да вземеш такава, трябва освен да вземеш изпита, да работиш и 4 години. Както не можеш да станеш детски хирург за 2 месеца, така и не може да създадеш една ваксина за 6-7 месеца. Само да кажа, че ваксината за рака на шийката на матката, за човешкия папилома вирус е създадена от 1981 - 2006 г. И за нея още има резерви, подчерта доцентът.

Аз съм за ваксините, подчерта той. Сигурно съм ваксинирал няколкостотин души и то мъже, с ваксина за шийката на матката. Ако дойдете при мен, сигурно ще ваксинирам и вас или поне ще ви убедя да се ваксинирате. Но трябва да имаш основание, за да направиш такова нещо. В случая виждате, че въпреки всички разкази на експерти, когато отидеш да се ваксинираш, подписваш информирано съгласие, т.е. ти си носиш отговорността. Това не е така за всяка медицинска процедура, подчерта медикът.

Ако дойдете при мен да се ваксинирате с ваксина за рак на шийката на матката, въпреки че нямате матка, каза той на водещия Антон Хекимян, няма да ви накарам да подпишете информирано съгласие. Доцентът сподели, че той самият е ваксиниран с такава ваксина, ваксинирани са и двамата му синове, както и дъщеря му. "Това не е мой експеримент, това е медицина. Пише го след 33 страница в учебниците, а всички, които не са го направили, са стигнали максимум до 25 страница в Медицината", каза той и обясни - това е вирус, който засяга както мъже, така и жени.

Здравният министър набляга на ваксините, а за лекарство срещу коронавируса е предпазлив

Ще искам от фирмите-производители на ваксина срещу коронавирус да отговорят на въпросите на хората. Ще направим информационна кампания,...

Примерът не е ли важен за обществото в този момент? За да спрем епидемията, трябва да стигнем колективният имунитет, който се получава по два начина. Единият е дивият, който го играем в момента - като човек се заразява, както аз и той (бел.ред. - премиера Бойко Борисов), образува си антитела и не се разболява пак. Вторият начин е изкуственият - безрисков и много по-безопасен, като се направи ваксина. Само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за 3-4 месеца, отговори той.

Съветвам всички хора, които са рискови, които ходят с маски в тоалетната, които стоят с маски сами в автомобила си, да се ваксинират. Защото при тях стоят две възможности: да се разболеят с всички произтичащи от това рискове, и другото - да поемат риска за ваксината, каза още Мангъров.

Много хора ходят на екскурзии в Чернобил и нищо не им става, но аз не ви съветвам, защото може след време да получите рак на еди какво си, каза още той по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com