Доц. Околийски: 37% от българите не искат да се ваксинират срещу COVID-19

2813
Доц. Околийски: 37% от българите не искат да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на коронакризата показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина. Това съобщи пред btv доц. Михаил Околийски, нейн представител в България.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. И още: на това, че в годините малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция, подчерта той.

Европейският съюз на път да осигури 300 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech

Европейският съюз заяви в понеделник, че е много близо до подписването на договор с фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech. Контрак...

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме наедно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, защото в момента данните са доста песимистични, подчерта експертът.

Изследването на СЗО реално показва, че българинът става все по-мнителен. Анкетата е направена през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

"Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно", коментира доц. Михаил Околийски.

Ваксината на Pfizer и BioNTech с 90% ефективност срещу коронавируса

Ваксина, съвместно разработена от Pfizer и BioNTech, била 90 процента ефективна за предотвратяване на инфекции с COVID-19 в текущите ф...

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

„Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни доц. Михаил Околийски.

По думите му в България усещане за безпомощност има при около 62% у хората, а страх при около 60%. Субективното преживяване за стрес и липсата на изход води до увеличена употреба на алкохол при мъжете, а при жените – на непредписани от лекар медикаменти, обезболяващи, обясни доц. Михаил Околийски.

Той посочи, че алкохола води до повишени нива на агресия има 17 жени убити от партньорите си от началото на пандемията и взрив на сигнали за домашно насилие, подчерта той.

Ваксината за ЕС само след евросертификат: ЕК не преговаря с Русия и Китай

Производителите на ваксини за коронавирус, които искат да пуснат своите продукти в Европейския съюз, трябва да преминат през всички ета...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com