Доц. Светлана Божилова: Нужен е граждански мониторинг на руската дезинформация! (ВИДЕО)

1751
Доц. Светлана Божилова: Нужен е граждански мониторинг на руската дезинформация! (ВИДЕО)
Снимка: Видими и Невидимо

В България никой не се възмущава от дезинформацията и откровените лъжи, още по-малко някой наблюдава и анализира тези процеси - констатира в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" медийният експерт доц. Светлана Божилова. Медийната среда в България е видимо изкривена и професионално деформирана, а има косвени доказателства и че е корумпирана.

"Просто това е една от многото теми-табута в големите търговски и в обществените медии, за които журналистите признават извън ефир. Сега е едва ли не геройство, ако някой водещ на сутрешен блок или обзорно предаване зададе неудобен въпрос на госта си или си разреши да коментира негови думи. А това е най-естествената и нормална журналистическа реакция. Затова в големите медии има толкова много дефицити и по отношение на интерпретациите, и по отношение на попълзновенията, направо казано - атаките на кремълската пропаганда чрез определени лица в националния ефир". Още: Евгений Михайлов: За съжаление ние продължаваме да живеем в това минало (не)свършено време (ВИДЕО)

Според доц. Божилова аудиторията се облъчва не просто с невярна информация, но и със спекулативни интерпретации, а хибридната война е война преди всичко на интерпретации. Тя се печели от русия не само с добри манипулативни техники, но и с много пари - над милиард и двеста милиона евро годишно, които Кремъл отделя за пропаганда в Европа. Големият проблем за България е, че не се мисли за противодействие нито на институционално, нито на равнище регулатори, нито на равнище управление на обществените медии. Вчерашната публикация на Министерския съвет "по повод дезинформацията на определени политици на тема мигранти", която според кабинета се прави заради наближаващите евроизбори и става в синхрон с наратива на Кремъл за бежанската криза, е рядко изключение. Тоталитарните държави много по-лесно организират своята пропаганда, и за съжаление европейските демокрации и журналистите, които би трябвало по-реалистично и задълбочено да интерпретират процесите, не могат да надделеят в това убийствено прехвърляне на топката от страна на кремълската пропаганда към прокситата й в други страни. "Големите обществени медии в Европа имат вътрешни мониторинги за това как екипите им отразяват хибридните атаки на руската пропаганда. В България СЕМ не прави това, не правят мониторинги, не взимат никакви решения, не излизат дори с принципни становища. Институциите не се справят, регулаторът не се справя, върви се след събитията. Имаше преди време "Господари на ефира", само че предаването не беше изгодно за управляващите и беше свалено. А този мониторинг беше достатъчно ефективен, трябва да бъде възстановен", категорична е доц. Божилова. 

Според медийния експерт независими журналисти с морален интегритет трябва да създадат собствен медиен инструмент за противодействие на руската пропаганда. Доц. Божилова сподели, че обмисля подобен проект със свои студенти, и според нея естественото му място би било в гражданска телевизия като ВНТ. Още: Какъв е смисълът на живота (ВИДЕО)

"Трябват активни социални действия, не става само чрез забрани в закони. Бих ви предложила да помислим дали в тази гражданска телевизия, гражданска платформа за общуване, да не се появи такова седмично предаване, в което млади, необременени хора, да анализират обективно и смело процесите. Те ще са нещо като граждански СЕМ, в който заедно с тях могат да влязат и авторитетни колеги", конкретизира идеята си доц. Божилова.

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Светлана Божилова можете да гледате на: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com