Драматично-куклените театри с по-голяма държавна субсидия

1032
Драматично-куклените театри с по-голяма държавна субсидия
Снимка: БГНЕС

Правителството раздели стандартът за финансиране на драматичните и на драматично-куклените театри с мотива, че обемът на дейност на творческите и техническите им екипи е различен, съобщи правителственият пресцентър.

Начин по който се определят сумите, доплащани от държавата на културните институти в областта на сценичните изкуства – на базата на реално реализирани приходи от продажба на билети, беше въведен от средата на 2015 г. Целта на промяната беше да се усъвършенства финансирането чрез делегирани бюджети - на базата на зрителския интерес, въведен с театралната реформа от първия мандат на Вежди Рашидов.

Варненският куклен театър е заплашен от наводнение заради нагла кражба

Неизвестни задигнаха 20 кв. метра медни листи от покривната конструкция на Кукления театър във Варна, информира Topnovini.bg. Наглата к...

С промяната в постановлението на Министерския съвет за драматичните театри се запазва действащият стандарт (по 2.50 лв. за 1 лв. приходи), а за драматично-куклените театри се предлага да бъдат диференцирани приходите от реализиран драматичен (по 2.50 лв. за 1 лв. приходи) и куклен продукт (по 3 лв. за 1 лв. приходи).

Създава се и нова група: "Театрално-музикални продуцентски центрове", при която правителството също предлага стандартът да бъде диференциран чрез приходите от реализиран музикален (по 6 лв. за 1 лв. приходи) и театрален продукт (по 2.50 лв. за 1 лв. приходи).

"Чрез промените се очаква да бъде постигнато по-голямо многообразие на предлаганите продукти, усъвършенстване на мениджмънта и увеличаване на броя на зрителите", е записано в съобщението на Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com