Държавата похарчи 17 млн. лв. за път, който от 10 г. никой не иска да поддържа

6810
Държавата похарчи 17 млн. лв. за път, който от 10 г. никой не иска да поддържа
Снимка: Actualno.com/БНТ

Близо 17 000 000 лева е похарчила държавата за един "ничий път", който сега никой не иска да поддържа, разказва предаването "Частен случай" на БНТ. Цяло село преминава ежедневно през участъка - млади, възрастни, деца, гости на населеното място, въпреки че той не е пуснат за дижение официално. Става въпрос за пътя между селата Осеново и Рибново, който по думите на местни жители е най-прекият до Благоевград, Банско и София. Чрез него те си спестяват десетки километри.

Трасето е дълго 10 километра и е изградено преди 10 години. През цялото това време пътят не може да бъде въведен в експлоатация, затова и никой не иска да го поддържа. Но с риск за живота и здравето си, хората го ползват. А не е въведен в експлоатация, тъй като пътят е изграден без отчуждителни процедури и документация, казва директорът на училището в село Рибново - Минчо Джуркин. Той уточнява, че в началото пътният участък е бил в добро състояние.

АПИ обеща на Ахелой 2 входа и 2 изхода към републиканските пътища

700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстояниет...

Според бившия кмет на община Гърмен - Ахмед Башев - проблемът с узаконяването на пътя е, че хората, които са собствени на малки части от терена, през който преминава пътят, са починали и нямат наследници. Поради тази причина е нямало на кого да се платят отчуждителните мероприятия. Башев обвинява и бавната бюрократична система на държавата. Настоящият кмет на Гърмен - Минка Капитанова казва, че от няколко години се опитва да подготви документите по узаконяване на отсечката. По думите й етапът, до който са достигнали, е промяна предназначението на земеделските земи. Преписката е изпратена до областния управител още през 2015 г., който я е препрати до Областна служба "Земеделие" в Благоевград.

"Многократно сме изпращали и писма, с които да питаме какво се случва с преписката, но така и не сме получили отговор до днес", обяснява Капитанова. От благоевградската служба по земеделие посочват, че са установили липсващи документи, за което е уведомена администрацията в Гърмен. Проведена е и среща, на която е обяснени какво трябва да се направи. Тъй като нужните корекции не са били направени, преписката е върната на областната администрация за окомплектоване. От Областната администрация в Благоевград допълниха, че нямат отношение по казуса и всичко е в ръцете на община Гърмен.

Междувременно, пътният учасстък продължава да се саморазрушава. На места пътната настилка липсва. Поставени са камъни, които предупреждават за опасност, а предпазната мантинела, зад която се извисява стръмно дере, е изкривена. От другата страна на пътя пък съществува опасност от свлачище.

За състоянието на пътния участък е сезирал прокуратурата евродепутатът Асим Адемов. Той получил множество сигнали от притеснени жители на близките населени места. "От Специализирана прокуратура препратиха въпроса към Агенция "Пътна инфраструктура", откъдето до днес няма отговор", обяснява Адемов. От пътната агенция, на свой ред, посочват, че нямат отношение към пътя Осеново - Рибново, тъй като не е част от републиканската пътна мрежа.

АПИ стартира поръчки за 33 км от пъта Мездра - Ботевград и над 6 км от Софийския околовръстен път

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжни процедури за строителство за 425 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцент...

На този етап, за да бъде въведен в експлоатация трябва община Гърмен да завърши процедурите и веднага след това, да се извърши и ремонт. За целта ще са необходими близо 600 000 лева. Кметът Капитанова е поискала парите от Министерството на финансите и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ако бъде осигурено финансиране и пътят бъде приведен във вид за експлоатация, тогава може да бъде издаден акт 16. Но дали и кога ще се случи това, остава неясно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com