Един от обвинените служители на ДАИ-Пловдив не познавал изнудваните

5590
Един от обвинените служители на ДАИ-Пловдив не познавал изнудваните
Снимка: БГНЕС

Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха докарани в съда днес. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев пристигнаха оковани с белезници. Заседанието трябваше да започне в 11:00 ч., но адвокатите им поискаха един час време да се запознаят с материалите, предаде "24 Часа".

Адвокатът на Янакиев Стефан Левашки съобщи, че срещу клиента му са повдигнати три обвинения. Едно от тях е още от 2017 г. - за взимане на подкуп в размер на 5 000 лева. Второто е за 300 лева от 2018 г., а третото - за 600 лева от тази година.

Пуснаха под гаранция двама от 4-мата служители на ДАИ, обвинени за подкуп

Двама от четиримата служители на "Автомобилна администрация" - Хасково, които бяха задържани и обвинени вземане на подкуп, бяха освобод...

Защитникът заяви, че Янакиев имал само един апартамент в Свиленград, откъдето пристигнал в Пловдив преди около 10 г. и започнал работа в ДАИ в областния град. Баща му купил парцел в пловдвиския район “Южен” и срещу обезщетение получил 12 апартамента. Продали няколко и закупили нови в други части на Пловдив.

“Клиентът ми не познава никое от лицата, за които се твърди, че са изнудвани”, каза Левашки. Междувременно, прокуратурата е приложила документи от транспортни фирми, които твърдят, че са били изнудвани. Обвиняемите са били наблюдавани и следени от СРС още от 29.05.19 г. Проверките показали, че Янакиев, Милушев и Тенев водили активни разговори с транспортни фирми, на които извършвали проверки, в качеството си на инспектори.

Схемата била да ги привикват в сградата на ДАИ. Там им обяснявали, че имат установени нарушения, като нерегистрирани превозни средства. Съобщавали им също, че техни водачи нямат удостоверения за професионална квалификация.

"Единственото, което ставаше ясно от поведението им бе, че тримата не са имало намерение да съставят актове, а целта им е била да съветват фирмите как нещата могат да се нагласят", посочи прокурорът Георги Гешев. В хода на разследването били разпитани няколко свидетели.

Двама бивши служители на ДАИ-Габрово пред съда

Двете лица се обвиняват в приемане на подкупи чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, като делото е предвидено за петък от...

Само един от тях обаче - собственикът на фирма за месо Стоян Къртев - бил категоричен в показанията си, че са му искали, както пари, така и от месните продукти, които произвежда. Къртев е един от големите месопроизводители в Пловдивско и като такъв разполагал с камиони, които да дистрибутират стоката.

В разказите си пред следствените органи той твърди, че е бил извикан на паркинг пред голям търговски обект в града под тепетата. Там предал 600 лева и месарски продукти. "Кокошкарска работа" нарече точно тази ситуация със Стоян Къртев, адвокатът Стефан Левашки, който защитава Димитър Янакиев.

Прокурор Гешев обясни, че останалите разпитани собственици на транспортни фирми, които по думите му, са били обект на рекет от служителите на ДАИ, не са дали конкретни обяснения в подкрепа на обвинението. Освен тях, потърпевши от схемата на тримата инспектори били и други организации с различна дейност, които също потвърдили изнудването. Дори някои предоставили списък с плащания с точни суми към ДАИ.

Друга потърпевша пък посочила как на телефон й била изписана цифрата 300. Тогава тя се сетила, че това е сумата, която трябва да плати, за да "оправят нещата", според схемата с нарушенията. Жената отишла в тоалетната, където пъхнала парите в кутия от цигари и ги оставила там. Тук адвокат Левашки опонира, че "кой обаче е взел тези пари, не е ясно". Димитър Янакиев и баща му са бивши митничари от Свиленград.

Един от арестуваните инспектори на ДАИ - Пловдив е собственик на 12 имота

"Бизнес мазохизъм" нарече днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов начина, по който три транспортни фирми са предпочитали да конт...

Адвокатите на тримата задържани инспектори изтъкват тяхното чисто съдебно минало и настояват клиентите им да бъдат освободени под парична гаранция. Предстои съдът да се произнесе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com