ЕК към България и Македония: Оправяйте се сами

10974
ЕК към България и Македония: Оправяйте се сами

Оправяйте се сами.

Това послание отправи Европейската комися по повод споровете между България и Македония за културно-историческото наследство. Комисията иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.

Това каза пред БНР Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле, който коментира отношенията София-Скопие и конкретно, излезлия преди дни филм "Трето полувреме".

Еврошамар за Македония: Местните политици дестабилизират страната

Занимаващата се повече с конфронтациите си с България Македония получи нов звучен еврошамар. Комисарят по разширяването на съюза Щефан...

"Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от втората световна война - препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него. Не е работа на Европейската комисия обаче да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни. Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение", каза говорителят.

Според Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com