ЕК ни разследва заради зелената енергия

19293
ЕК ни разследва заради зелената енергия

Европейската комисия е започнала разследване срещу България заради въведената цена за достъп до мрежата, която трябва да плащат производителите на т.нар. зелена енергия, предаде БЛИЦ.

“Разследването е по наша жалба, която ние подадохме на 25 октомври към Европейската комисия, въз основа на нерегламентирана държавна помощ към електроразпределителните компании и така нареченото кръстосано субсидиране, което всъщност се въвежда с последното решение на ДКЕВР за таксите за достъп за ВЕИ производители.

Производители на зелена енергия бесни на ДКЕВР

Производители на зелена енергия протестираха срещу новата такса, която им отнема до 40% от печалбите в полза на електроразпределителни...

Това нерегламентирано субсидиране на електроразпределителните дружества причинява изкривяване на конкуренцията на пазара, тъй като производителите на възобновяема енергия се явяват дискриминирани в случая”, съобщи за БНР Мариана Янева от Българската ветроенергийна асоциация.

ДКЕВР въведе таксата за достъп с аргумента, че по този начин финансовата тежест от присъединяването на новите слънчеви и ветропаркове ще бъде поета от самите производители на зелена енергия.

На заседанието на енергийния регулатор вчера стана ясно, че цената за достъп от следващата година ще стане постоянна, а не временна, каквато е в момента.

Редактор: Десислава Ушатова

Ройтерс: Компании, произвеждащи зелена енергия, ще съдят България

Компаниите, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят българския енергиен регулатор и ще уведомят Брюксел за "незаконните"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com