Епископ Наум стана Русенски митрополит с пълно мнозинство

9035
Епископ Наум стана Русенски митрополит с пълно мнозинство

Стобийският епископ Наум беше избран за Русенски митрополит с пълно мнозинство - 13 вота от 13 гласували. Другият кандидат беше епископ Тихон. Епископ Наум досега беше главен секретар на Светия Синод.

Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Завършва средно образование в ТОХ "Проф. д-р Асен Златаров" в родния си град. След отбиване на военната служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ясновидски сън разкри къде е зазидана древна икона

Ясновидски сън на вярваща жена от София е разкрил къде е зазидана древна икона, съобщи myvidin. Ясновидски сън на вярваща жена от Софи...

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира "Св. ап. Петър и Павел" в с. Златар, Шуменска духовна околия. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм "Св. Параскева" във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий", като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм "Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски". На 17 март 2007 г. в храм "Св. Александър Невски" е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.

Утре избират нов Русенски митрополит

На 23 март в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническият избор за нов Русенски митрополит, съобщ...

От 2010 г. е освободен от председателството в "Св. Александър Невски", за да бъде назначен там епископ Тихон. Задълженията си на главен секретар а Светия синод изпълнява и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com