Евгений Кънев: Менталното ни сбогуване със съветската епоха не се случи - а невежеството процъфтява

4684
Евгений Кънев: Менталното ни сбогуване със съветската епоха не се случи - а невежеството процъфтява
Снимка: Студио Actualno

"Агресивната информационна война на Путин у нас в голяма степен заличи крехкия прогрес в познанията на българите за света след 10 ноември 1989 г.

Старите поколения така или иначе още си живеят с идеята за доброто старо време на съветската система с “евтини” стоки и живот, заплашвана от “гнилия” Запад. От съзнанието им надали някога ще бъде изтрит Чичо Сам с цилиндъра, който се опитва да се докопа до нашата “независимост” с цел да ни експлоатира за бездънния си джоб. По-младите пък поколения са или останали на нивото на комунистическата пропаганда в учебниците по история, или просто нищо ново не са научили от новите учебници, но със същата парадигма и учители със соц манталитет.

Неслучилото се ментално сбогуване със съветската епоха и приемането на членството в съюзите на Запада само като нещо “модерно”, за да кярим - е тази благодатна почва за свръхексплоатацията на исторически митове за Дядо Иван, за Православието и азбуката, за “славянската” братска кръв, за общата съдба на двата народа и пр., заради които едва ли не сме задължени винаги да обслужваме руските великоимперски интереси. Безкултурието, невежеството и интелектуалният мързел станаха най-ефективните проводници на проруската патрЕотарщина у нас", пише икономистът Евгений Кънев в социалните мрежи.

"Цялото общество и най-вече демократичните партии носят голям грях, че не промениха из основи училищното образование по история още в първите години на Прехода. Може би защото нямаха категоричен превес, може би защото нямаше как да бъдат сменени старите с нови учители по история, може би защото липсваше разбиране за този топ приоритет. Трагичните последствия са видими с реакцията на днешните поколения гласоподаватели на руската инвазия в Украйна и структурата на нашия парламент.

От нашата камбанария за историческия процес разсъждаваме като типични парии за Запада основно през някаква монетарна призма - че са богати, защото като империалисти са ограбвали други народи (ленинската представа за света); защото всичко, което правят е за да печелят (и сме в ЕС и ние да докачим нещо); защото винаги се опитват да ни вкарат в някакъв капан, за да се възползват от нас. А Русия е последният ни спасителен пояс срещу вероломното му разлагащо влияние.

Вместо да изучаваме как тези общества са забогатели; какви са техните ценности; какво можем да научим, вместо да се “пазим” от тях.

Да започнем със САЩ - които най-често са пяна на устата на нашите путинофили.

Най-великата някога военна сила е била към края на 19 век едва с 14-тата най-силна армия, след … България (според Хенри Кисинджър). На практика - изолирана от света и готова само за отбрана на своите брегове от външния свят. Едва в началото на 20 век, американският президент Теодор Рузвелт въвежда САЩ на международната сцена. Но не като завоевателна сила, подобно на Русия, а като балансираща конфликтите в други континенти сила - които имат потенциал да се пренесат към Америка и да заплашат нейния суверинитет и ценности. За целта - и до ден днешен - САЩ се намесват да помагат на страната обект на агресия.

Първият тест е войната между Русия и Япония през 1905 г. Русия е вече разглеждана с безпокойство, заради нейната безгранична експанзия в Източна Азия и потенциал на хегемон, който по-късно да заплаши и САЩ. Но тогава Япония удивително я разгромява, а Рузвелт я аплодира като вършеща тяхната работа. И той става посредник за сключване на примирие между двете сили, заради което получава Нобел за мир.

По-късно обаче Япония продължава своята експанзия и Рузвелт решава да я предупреди. САЩ вече са подготвени военно, за да бъдат реален фактор и изпращат край бреговете на Япония фрегата от 16 големи кораби, боядисани в бяло с послание за мир. “Америка, казва Т. Рузвелт, трябва да говори смирено, но и да носи голяма сопа”.

Така по-късно САЩ се включват на страната на нападнатите държави - срещу Германия на два пъти, срещу Китай в Корея, срещу Северен Виетнам/СССР, срещу Ирак, заради Кувейт, срещу Русия днес.

Това е тяхната доктрина - САЩ да съхранява баланса на силите и световния ред. Разбира се, с някои особености, начиная с големия Уидроу Уилсън.

Но затова - по-нататък", допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...