Фондация апелира: Държавата да възстанови изхранването на бежанците

1549
Фондация апелира: Държавата да възстанови изхранването на бежанците
Снимка: БГНЕС

"България винаги е проявявала силата на гражданското си общество в критични исторически моменти. Многократно е приемала и помагала на бежанци и малцинства и е записвала името си със златни букви в историята на Европа.

Искаме да вярваме, че и днес като нация имаме силата да постъпваме морално и достойно с хора в беда, търсещи нашата помощ.

Меркел призна за провали в областта на отбраната

Бившият германски канцлер Ангела Меркел разкритикува отбранителната политика на собственото си правителство и се обяви за решение на во...

В настоящия момент част от украинските бежанци в България имат истинска нужда от вашата подкрепа - като мъже и жени, поели отговорността за държавното управление".

Така започват своето отворено писмо до Служебното правителство дамите от Фондация "Три жени" (Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова), в което апелират управляващите да не оставят украинските бежанци в държавните бази без храна и топлина за празниците.

Според фондацията в тези бази са останали само най-уязвимите групи - хора без материална възможност, със специални нужди, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно състояние и многодетни майки. Базите се намират на по 30 км от населени места.

С решение на Министерски съвет от 15.11 държавата прекрати напълно изхранването на бежанците от войната в Украйна. "Намираме това поредно спиране на хуманитарната програма за неуместно и неадекватно", се казва в писмото.

Ето и останала част от него:

"Когато ни ударят, ние отвръщаме на удара": Шолц е сигурен, че благодарение на международния натиск ядрената заплаха от Русия е намаляла

Рискът от използване на ядрени оръжия в конфликта в Украйна е намалял благодарение на международния натиск върху Русия, заяви германски...

"Фондация "Три жени", както още много доброволци и организации от цялата страна, полагаме всевъзможни и безвъзмездни усилия по набиране на средства и снабдяване на бежанците с неща от първа необходимост – храна, топли дрехи и одеяла. Обръщаме внимание, че летните бази, в които те са настанени, не са пригодени за зимно обитаване. Местната власт организира временни решения за някои от базите. Във Варненска област доставката на храна е предвидена от областната управа, но само до 23.12.

Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна?

Ние вярваме, че власт и гражданско общество трябва да действаме заедно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена единствено в ръцете на неправителствения сектор и гражданите.

Призоваваме служебното правителство на Република България да преразгледа решенията си. Морален и служебен дълг на правителството е днес да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат непреходен пример за гостоприемство, човечност и безкористна помощ за страдащите".

Писмото е подписано от Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, София Коен, Десислава Векилска, Лилия Цачева, Кристина Деспотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com