"Галъп": Близо 55% от избирателите искат нови кметове, ГЕРБ води

1503
"Галъп": Близо 55% от избирателите искат нови кметове, ГЕРБ води
Снимка: Колаж/Actualno.com

54.8% от възнамеряващите да гласуват смятат, че е по-добре е да има нов кмет. По-добре е да остане същият кмет – приемат 37.7% от тях. 44,8% са заявяващите, че ще гласуват, приемат, че, когато става дума за кметските избори, за тях е по-важна партията, която издига определен кандидат.

ОЩЕ: Два дни преди вота: ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините (ВИДЕО)

Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио, проведено в последните дни на кампанията. То е проведено между 15 и 22 октомври 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Очаква се на местните избори на 29 октомври до урните да отидат 44,8% от гражданите с право на глас. 2,5% от тях вероятно ще гласуват с "Не подкрепям никого“ в избора за общинска листа. 

На въпрос за листата на коя от партиите или свързани с тях местни коалиции биха гласували, 24,9% заявяват, че биха посегнали към листа или коалиция около ГЕРБ, 16,8% – на ПП-ДБ, а в София – и на "Спаси София“, на "Възраждане“ – 15,8%, на ДПС – 12,7%, на БСП – 9,5%, на ИТН – 4%, на "Левицата“ – 2,2%, а 12% ще гласуват за различни други формации, сред които личат по-видимо опции около "Български възход“, ВМРО и др. 2,1% казват, че ще изберат независим кандидат.

Прегледът по територията на страната показва, че БСП, по традиция, се представя по-слабо в североизточни райони – където пък по-силно е ДПС – както и в столицата. „Възраждане“ изглеждат в по-добра кондиция в северозападни и югоизточни общини, но при тази партия има и силно представяне в столицата. ГЕРБ пък изпъква в северозапада, освен, че е сравнително равномерно представен в страната. Разбира се, въпросът за общински листи стига до отговори, които са близки до нагласите за гласуване за парламент, но все пак личат някои разлики спрямо практиката на „Галъп интернешънъл болкан“ по отношение на нагласите за гласуване за парламент: например, „Възраждане“ изглежда в по-удобна позиция в сравнение с очакваното гласуване за парламент, „Левицата“ добива видимост, явно с оглед на алтернативната роля, която формацията играе по места спрямо БСП. ПП-ДБ пък като че ли остават под очакваното си парламентарно представяне и т.н., докато ИТН, например, показва по-скоро покриване на нагласите от двата типа вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com