Галъп: Повече и по-образовани мъже, но по-малко жени са гласували на изборите в сравнение с 2017 г.

1882
Галъп: Повече и по-образовани мъже, но по-малко жени са гласували на изборите в сравнение с 2017 г.
Снимка: БГНЕС

48,3% мъже са гласували на парламентарните избори в сравнение с 44,7% през 2017 г. Това е увеличение на дела на мъжете с близо 4%. Противоположна е тенденцията при жетине, които през 2017 г. са били 55,3%, а през тази година са 51,7%. Това показват данни от сравнение в структурата на вота през 2017 г. и през 2021 г., изготвено от „Галъп Интернешънъл“, предаде репортер на БГНЕС.

От анализа ясно личи по-големият дял млади хора сега, в сравнение с 2017 г., и по-малкият дял възрастни 24,2%, в сравнение с 29,7% през 2017 г. Това личи и в структурата на вота по заетост – работещи 64,4% и незаети 17,4% са повече сега, в сравнение с 2017 г., когато са били съответно 60,8% и 17,8%, а пенсионерите са 18,3%, което е по-малко, в сравнение с 2017 г., когато са били 24,4%.

Според социолозите спадът може да се дължи на страха от COVID-19 (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора. Друг фактор, при това основен, е политизирането на младите хора от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии. Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.

Най-безумната битка: Българи в България срещу българи в чужбина

Непосредствено след изборите във Facebook се разгоря една битка, която можем да определим като наистина безумна. Българи, гласували или...

Формации като „Има такъв народ“ са основният избор сред младия вот. В същото време партията на Слави Трифонов водеше кампания срещу свръхакцентирането на COVID-19 сред млади хора, тъй като те не са и толкова уязвими. Това е и една от причините ИТН да измести от второто място БСП.

Провелият се екзит пол е показал, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Вотът на младите е типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от „твърдите“ и зависими гласоподаватели.

Анализите показват, че динамиката на през самия изборен ден се е променила драстично в следобедните часове. С ръста на активността и младата „вълна“ за ИТН и „Демократична България“ следобед са, „олекнали“ дяловете на твърдите подкрепи за големите партии.

Следобедният „спринт“ е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Според социолози става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота. При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат. Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа „излез и гласувай“ се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com