ГЕРБ сезира КС за решението на парламента да отпусне 600 млн. лв. на пътни фирми

1545
ГЕРБ сезира КС за решението на парламента да отпусне 600 млн. лв. на пътни фирми
Снимка: БГНЕС

59 народни представители от ГЕРБ-СДС атакуваха в Конституционния съд решението на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година. С това решение бяха дадени 600 млн. лева на пътностроителните фирми за разплащане по договори за дейности, извършени миналата година. Докладчик по делото е Атанас Семов.

"Извиняваме се, че трябва да ви занимаваме с въпрос, чийто отговор е толкова очевиден, че не би следвало той изобщо да възникне в една държава, наричаща себе си правова и управлявана според конституцията и собствените си закони. Извиняваме се също, че трябва да цитираме норми от конституцията и някои решения на Конституционния съд, които всеки член на законодателния орган или поне юристите в него би следвало да знаят наизуст", пишат народните представители от опозицията.

Нанков, ГЕРБ, за проблема с пътищата: Ние никога не бихме позволили да се стигне до тук

"Изцяло в правомощията на изпълнителната власт е да реши проблема със спрените плащания на пътния бранш по редовните им, напълно законн...

Аргументите им да атакуват решението са два - нарушение на принципа за разделение на властите и нарушение на принципа на право на защита и независимост на съда. "Съгласно конституцията „Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол. Кой момент в оспорваното от нас решение представлява реализация на законодателна власт или упражняване на парламентарен контрол върху действия на изпълнителната власт? Не е ли това решение грубо разширяване на правомощията на законодателния орган", питат народните представители.

"Въпросът е риторичен. Съгласно конституцията „Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната." В искането се казва още, че в хода на дебатите по проекта в пленарната зала, но също и в комисиите по правни въпроси и по регионална политика многократно от страна на представители на изпълнителната власт и от страна на народни представители от мнозинството, били "изтъкнати съображения за евентуална нищожност или унищожаемост на част или всички от договорите, сключени от АПИ с търговски дружества". "Даване на правно тълкуване на каквито и да е договори, разбира се, не е от компетенциите на Народното събрание, а само и единствено на органи на независимата съдебна власт", се казва в искането им. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com