ГЕРБ заплаши да изключва и низвергва общински съветници в Копривщица (ВИДЕО)

3948
ГЕРБ заплаши да изключва и низвергва общински съветници в Копривщица (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

ГЕРБ се разграничава от групата съветници на партията в Общинския съвет на Копривщица. Това стана ясно от думите на Томислав Дончев по време на нарочна пресконференция за бъдещето на историческия град, чийто статут на резерват е застрашен.

Дончев отбеляза, че ГЕРБ възлага на общинските съветници от групата на партията на Бойко Борисов незабавно да прегласуват решението си на следващата сесия. При неспазване на указанието на Изпълнителната комисия, ние ще прекратим членството на двамата съветници в партията, уточни още Томислав Дончев. Стана ясно, че в групата на ГЕРБ в общинския съвет на Копривщица, съставена от четирима души, само двама са членове на партията.

МК: Копривщица трябва да бъде съхранена

Според Закона за културното наследство „заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя стату...

На въпрос на Actualno.com дали инвеститорът в Копривщица е бил член на ГЕРБ, Томислав Дончев отговори: "Ако става дума за Радослав Йовков, той е бил наш член, но преди две години е изключен".

По-рано бизнесменът Радослав Йовков, чието име нашумя покрай решението на Общинския съвет в Копривщица да премахне от Общия устройствен план (ОУП) на града статута му на архитектурен исторически резерват, заяви пред Actalno.com, че не е бил член на ГЕРБ. "Не съм бил и председател на общинската им структура", уточни още той.

​Не, не сме против развитието на Копривщица включително и в сферата на туризма, но това минава през съхраняване на историческото наследство, изрази позицията на партията Томислав Дончев.

"Разчитам на общинските съветници да вземат разумото решение, за да съществува Копривщица такава, каквато е​. Ние сме отворени към всички инвеститори без изключение, но идеята ни е да я запазим", отбеляза кметът на Копривщица Генчо Герданов.

Петиция в защита на Копривщица набира скорост в интернет

  В интернет набира скорост петиция, която се обявява против плановете за отнемане на статута на архитектурно-исторически резер...

Припомняме, че след сесия на местния Общински съвет, Копривщица вече не е със статут на архитектурен исторически резерват. Това личи от справка на сайта на Община Копривщица.

Статутът на града, който е символ на Възраждането, е определен от Министерски съвет през 1971 година. Така Копривщица реално се превръща в град музей. Този статут не позволява строителство без изрично разрешение на държавата, като трябва всяко инвестиционно намерение да се съгласува с редица държавни институции и да се спазват определени ограничения заради архитектурните особености на Копривщица от Възраждането.

Оказва се обаче, че на 17 март, на извънредно заседание Общинския съвет е разгледал докладна записка за промяна на Общия устройствен план (ОУП). Съгласно предложението в ОУП се предвиждат зони за разширяване на града – жилищни и промишлени. В промишлените зони се планира 20% от застрояването да е озеленена площ и да няма по-високо строителство от 15 метра. Предвижда се и възможност да се възстанови съществуваща на времето ски писта, да се направят „временни буферни паркинги” и да се определи място за изграждане на мото и АТВ писта.

Кметът на Копривщица пред Actualno.com: Очаквам Бойко Борисов да се намеси

Вчера, 29 март, стана ясно, че Oбщинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически ...

По-рано в специално интервю за Actualno.com, което може да прочетете тук, кметът на Копривщица Генчо Герданов помоли Бойко Борисов да помогне за разрешаване на случая. Във Facebook обаче Борисов отговори, че "кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", ако се налага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com