Гласувано: Пенсиите по-високи с 6,1% от 1 юли, 272 лева за 100% инвалидност с чужда помощ

41270
Гласувано: Пенсиите по-високи с 6,1% от 1 юли, 272 лева за 100% инвалидност с чужда помощ
Снимка: iStock/Guliver

Народните представители от 47-то Народно събрание приеха на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Депутатите решиха въпроса с минималния размер на пенсиите за стаж и възраст, както и с тавана на пенсиите.

Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лева. От 1 юли тя става 392,57 лева. Социалната пенсия за старост до 30 юни ще бъде 170 лева, а след тази дата 180,37 лева. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лева. Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се повишава от 1 април от 12 на 18 лв., а максималният - от 74,29 на 85,71 лв.

Решено: Максималният осигурителен доход става 3400 лева

Максималният осигурителен доход ще се вдигне от 3000 на 3400 лв. от 1 април. Това приеха депутатите на второ четене на законопроекта за...

За първи път хората със 100% увреждания и нужда от чужда помощ ще получават отделна, по-висока пенсия, от останалите инвалиди. Сумата ще е с 34 лв. по-голяма от тази на инвалидите с над 90% увреждания и нужда от помощ, в която група досега попадаха и хората с пълна инвалидизация.

Дебатите по текстовете продължиха повече от 5 часа. До спешните решения на управляващите се стигна, след като майките на деца с увреждания от групата “Системата ни убива” опитаха във вторник да влязат в парламента. 220 лв. пенсия не е достатъчна, бави се и приемането на Закон за личната помощ, обясни причините за протеста Вера Иванова от инициативата. След близо час спорове и освиркване на охраната, на входа на парламента се появиха депутатите от ИТН Тошко Йорданов, Виктория Василева и Станислав Балабанов. Като председател на комисията за пряко участие на гражданите Балабанов поканил преди време представители на “Системата ни убива” и заедно със съпартийци от ИТН внесли законопроект за личната помощ, обясниха от партията.

“Като формация с 25 човека свършихме по най-бързия начин всичко. Както знаете, ние от ИТН отдавна подкрепяме “Системата ни убива” и майките на деца с увреждания. Този бюджет, който гледаме на второ четене, е приет на комисия от всички политически формации. Законът за личната помощ е част от коалиционното споразумение. Той ще бъде съвсем скоро факт”, каза Балабанов след срещата с майките.

След това при тях на входа за разговор излязоха председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев и депутатът от ПП Настимир Ананиев. Двамата бяха посрещнати с обиди и нападки и скандиране: “Анализ! Анализ!” Те все пак успяха да успокоят ядосаните майки. Арабаджиев покани жените от “Системата ни убива” другия вторник на среща и обясни, че е нужна цялостна реформа на социалните услуги. Ананиев пък обясни, че системата за хората с увреждания е “точена безогледно в последните десетина години”. Самият той имал среща скоро с майките на деца с увреждания и те му дали конкретни сигнали, за които той е отправил въпрос към социалния министър Георги Гьоков. След половинчасов разговор с двамата депутати от “Системата ни убиват” си тръгнаха от сградата на НС.

Хасан Адемов: Правителството ще има огромни проблеми, ако продължи да работи така

Управляващите ще имат много големи проблеми, ако продължат да работят по този начин – този, който протестира му даваме допълнител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com