Година след катастрофата в Своге, крие ли още опасности пътят?

1907
Година след катастрофата в Своге, крие ли още опасности пътят?
Снимка: АПИ

Година след катастрофата край Своге, където загинаха 20 души, делото не може да влезе в съда. За причиняване на смърт по непредпазливост на 20 души и на средни телесни повреди на 8, на съд ще бъдат предадени шестима – сред тях са директор на фирмата изпълнител на пътя, началникът на асфалтовата база, директор в пътната агенция, както и шофьорът на автобуса Григор Григоров, който е превишил скоростта с 13 км.

Част от роднините признават, че все още чакат обезщетенията си, съобщава BTV. Заради катастрофата с поста си се разделиха трима министри: на регионалното минстерство Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев.

"Бул инс" не плаща за Своге, защото превозът приличал на споделено пътуване

Основанието, което се опитва да прокара "Бул инс", е по някаква странична наредба. Не знам за какви условия става въпрос, но за да е в ...

Крие ли още опасности пътят?

„Има и още един въпрос на колко пътища се е случила „фалшификацията”. Прокуратурата заяви преди ден, че не е тяхна работа да проверяват всеки един път. Но ако този път е предпоставка за смъртта на хората заради корупция или други факти, трябва да се проверят всички пътища”, заяви Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия в парламента пред BTV.

След трагичния инцидент край Своге беше направен ремонт, който обаче отново е недомислен. Тротоарът свършва в дерето и живеещите в района трябва да вървят по пътя. На ден в района минават около 3500 коли има и голямо движение на тирове.

Новата мантинела едва ли би спряла тир, но автобус – като падналия в дерето – да, смята зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов. Според него тя е доста по-добра от старата – такива се ползват за разделение на магистрален път.

По 10 лв. струват животите на загиналите в катастрофата край Своге

Застрахователната компания "Бул инс" до момента е превела по 10 лв. обезщетение на трима от наследниците на двама от загиналите в траге...

Според експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев е направено доста за ремонта, но е хубаво да се прегледат всички планински пътища и тези с много завои.

Коланите – лечението е говорене, контрол и профилактика.

Освен пътната настилка една от причините за многото жертви беше и непоставянето на предпазни колани. От законодателна гледна точка има подобрение, дори вече има глобени фирми заради липса на колани в автобусите, обяви д-р инж. Русим Русимов, зам.-директор на Технотест АД.

„Всички автобуси трябва вече да са с обезопасителни колани, те минават преглед на 6 месеца и се проверяват. Тези, които нямат, трябва да се спрат от движение. А старите автобус е необходимо да се преоборудват. Има вече актове за такива, които нямат”, обясни той.

Дончо Атанасов подаде оставка от АПИ заради трагедията в Своге

Членът на Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и бивш председател на пътната агенция Дончо Атанасов ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com