Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готова е комисията, която ще преговаря за общата история с Македония

09 май 2018, 11:07 часа • 1328 прочитания

Правителството одобри комисията, която да обсъжда и решава исторически и образователни въпроси с Република Македония. Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

Министър Екатерина Захариева уточни, че в член 12 от Договора за приятелство и добросъседство с Македония е предвидена смесена мултидисциплинарна комисия, която да обсъжда и да решава исторически, образователни и други открити въпроси.

“Искам да благодаря на всички членове на комисията, че се съгласиха да бъдат част от нея. В идеята, когато я създавахме, беше да намерим хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в тези спорове. Тя е внимателно подбрана и съгласувана и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет“, каза още тя, цитирана от Фокус.

Председателят на комисията Ангел Димитров каза, че предстоят тежки разговори с колегите им от Македония.

„Техният състав на комисията е подбран така, че да даде шанс за нормално развитие на разговорите. От наша страна ние ще демонстрираме тази добронамереност, която е залегнала в договора за добросъседство, но професионалната добронамереност зависи от научните критерии, към които смятаме да се придържаме“, коментира Димитров и увери правителството, че комисията ще направи всичко възможно да защити интересите на България и да улесни приложението на договора в частта, която е важна за формиране на ново поколение в Република Македония.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес