Граждански сдружения протестират срещу закон, ограничаващ къмпингуването

3288
Граждански сдружения протестират срещу закон, ограничаващ къмпингуването
Снимка: БГНЕС

От днес граждански организации започват протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на Черноморнското крайбрежие (ЗУЧК), които миналата седмица преминаха второ четене в парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Днес в 11ч. организаторите от Асоциацията на парковете в България (АПБ), "Да запазим Корал" и "Да спасим Карадере" внасят сигнали към отговорните звена в правителството и парламента.

На комисия: Уж ще има ред за къмпингуването, но какъв?

С промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, приети от парламентарната регионална комисия за второ четене, с изклю...

Предстоят и протести, като апел на страницата "Бетономорие" призова още вчера граждани да се включат както с внасяне на становища, така и в предстоящите протестни акции.

Промени

С промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, приети от парламентарната регионална комисия за второ четене, с изключение на един параграф, отложен за следващата седмица, се урежда легално къмпингуване извън къмпингите в места, които отговарят на минимални изисквания от гл. т. на санитарни условия, достъп до вода, тоалетна, ток и пр., каквито тепърва ще се създават.

"Поставяме началото за създаването на такива места, които ще дават възможност за по-близък досег с природата и за по-натурален туризъм", коментира пред Actualno.com председателят на комисията Искрен Веселинов. Такива места още няма, защото досега законът не е създавал такава възможност, отбеляза той.

По предложение на Валери Симеонов, Християн Митев и Георги Колев (НФСБ) в чл. 10 ал. 2 думата "пешеходен" се заличава с цел безплатният свободен достъп до морските плажове да бъде не само пешеходен, но и автомобилен. В пълно противоречие обаче, в чл. 17а се вписа нова алинея 2, която забранява "поставянето на плажни принадлежности и палатки, а също и преминаването и паркирането и престоят на пътни превозни средства" върху бели, сиви и залесени дюни".

Съдът отмени наредба на Царево да глобява къмпингуващи, готова е нова - почти същата

Вчера, 29 май, стана ясно, че с решение на Върховния административен съд е отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната...

Реално не се налага забрана за т.нар. ембрионални дюни, от които се появяват всички останали видове дюни. В хода на дискусията Тома Белев обърна внимание, че четирите вида дюни са в еднаква степен застрашени и че санкциониращите органи трябва добре да познават растенията, за да могат да установяват нарушения и че ако общините отговарят за санкциите, ще трябва да си назначат ботаници.

Поради противоречия между предлаганите от вносителите на правителствения законопроект административно-наказателни разпоредби и предвиденото в Закона за нормативните актове и Указа за неговото прилагане, депутатите от комисията решиха да отложат разгледането на тези текстове на извънредно заседание следващата седмица.

Но предложените със законопроекта на правителството глоби бяха принципно одобрени - за разполагане върху дюни на преместваеми обекти от 2 000 до 5 000 лв., за плажни принадлежности и за палатки - от 500 до 1000 лв., а за автомобили - от 1000 до 3 000 лв. Освен това, по предложение на Искрен Веселинов, в чл. 10а се определят местата, където може да се разположи палатка или кемпер.

При първо нарушение и разполагане извън тези места, глобата е от ще е 1000 лв., а при второ - до 3000 лв. Остава отворен въпросът ще има ли глоби, ако паркираш кемпер в своя имот на Черноморието, но той не е място за къмпингуване по новия ред - или ако паркираш на паркинг, който също не е такова място.

Помолен да коментира как ще се реши проблемът, Искрен Веселинов подчерта, че се предвижда отлагане с една година на срока за влизане в сила на наказателните разпоредби за неправилно разполагане.

"Да запазим Корал": Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пазителите. За това призовава М...

"Така че в следващата една година - периодът, в който трябва да излязат наредбите (бел. ред. - на общините) и евентуално да се структурират тези места, няма да има такива санкции", увери той. Според експертите на комисията възможно е да се наложат корекции за яснота кой орган кои нарушения установява и кой налага санкциите.

Моментални реакции

От неправителствия сектор обаче изразиха опасения, че текстът за тези "устроени места" или "биваци" няма къде да се приложи и това ще доведе до отлив на къмпингуващите туристи от България и до невъзможност на практика да се къмпингува.

"Председателят на комисията единствен разумно предлага "устройване" на места извън категоризираните къмпинги, но в следващият член в проектозакона прави партизани всички, които не къмпират в тези места, а такива "устроени места" в България няма!", алармираха представители на неправителствени организации още след първото четене на текстовете.

Димитър Канарев от национална асоциация "Българско черноморие" адмирира законодателното уреждане на биваците и от името на много собственици и ползватели на имоти по Черноморието. "За да се постигне намаляване на отпадъците по Черноморието, трябва да се търсят нови икономически ползи за местните крайбрежни общности, съчетано с опазване на околната среда", каза той и изрази убеденост, че текстовете, отнасящи се до т.нар. биваци ще имат такъв ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com