Гръмотевичните бури в страната взеха три жертви за три дни

7722
Гръмотевичните бури в страната взеха три жертви за три дни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Гръмотевичните бури над страната взеха три жертви за три дни и раниха още двама. Първите две жертви - двама мъже - бяха убити на място от мълния в Априлци в събота срещу неделя, съобщава bTV.

11-годишно дете е било покосено снощи от мълния в сунгурларското село Славянци, където е пасяло крави на 2 километра от селото.

Прогноза: Силните бури и дъждове ще стават все по-често явление

Екстремните метеорологични явления ще стават все по-чести в следващите години - предимно бури и интензивни валежи. Това прогнозира дире...

Малко по-късно друга мълния падна в близост до летището и рани двама служители на аерогарата. Единият от пострадалите техници все още е в реанимацията на бургаската болница.

Малко след полунощ мълния удря самолет на летището. В този момент машината е била обслужвана от двама техници. Гръмотевицата не ги поразява директно, но са ранени от ударната вълна.

27-годишният мъж е освободен за домашно лечение, а колегата му - с травма на главата, остава под наблюдение.

„На 3 метра от него пада мълния. Аз не знам къде е била подпряна стълбата и в резултат на ударната вълна от мълнията, просто стълбата се отделя и той пада назад на гръб", обясни д-р Антон Григоров, завеждащ отделение по реанимация на МБАЛ Бургас.

Техниците са обслужвали самолет на компания за чартърни полети до Израел.

Интензивни валежи и гръмотевични бури

Над по-голямата част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Главно в Западна и Централна България ще има интензивни кр...

„Двигателите на този самолет са на около метър, метър и нещо над човешки ръст и, за да стигнат горе до тези двигатели, на които трябва да се отворят капаците, както на колата има капаци за отваряне, откопчават се, отварят се и се получава достъп до агрегатите", каза Чанко Стайков, авиоинженер на летище Бургас.

Чанко Стайков вече повече от 40 години обслужва самолети на летище Бургас.

„Този самолет, той е метал повечето, е привлякъл, макар че той има токоразрядници, има осигуряване срещу гръмотевична дейност, но изглежда привлякъл е по някаква причина и е ударил наблизо гърмът. И вече ударната вълна ги събаря", допълни инж. Чанко Стайков.

Този инженер снощи също е бил на работа, но си е тръгнал малко преди гръмотевичната буря.

След бурята самолетът има сериозни поражения по електрониката. Предстои му сериозен ремонт.

Жълт код за гръмотевични бури е обявен в шест области в страната

Жълт код за гръмотевични бури е обявен в шест области в страната за 15 юли – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Тър...

От летище Бургас отказаха да коментират инцидента, тъй като поддържащите самолетни компании са частни и нямат връзка с летищния оператор.

От есента в българските училища ще има специални часове по защита от бедствия.

Инициативата е на МВР и образователното министерство.

България е сред балканските страни, над които най-често има силни гръмотевични бури. Всяка година пострадалите от мълнии са между 10 и 15 души, а някои от случаите са с фатален край. Всяка сграда трябва да има изправна инсталация срещу гръмотевици, иначе рискът от пожар е огромен, напомнят от "Противопожарна безопасност".

„Всички жилищни сгради са оборудвани с такъв тип мълниезащитни инсталации, и задължението за поддържането на тях е на самите собственици.

Гръмотевични бури и силен вятър - прогнозата за утре

През следващото денонощие метеорологичната обстановка в страната ще се усложни. Причината е бавно подвижен средиземноморски циклон, съо...

Да изключим антената от телевизора, да го изключим телевизора от контакта, и да не стоим в близост до балкони и прозорци”, съветва комисар Георги Толин.

Ако навън има гръмотевици, изключете скъпата домашна електроника. Повечето интернет доставчици обезопасяват инсталациите си срещу мълнии, но за всеки случай извадете лан-кабела от компютъра си.

По време на гръмотевична буря не докосвайте и стойте далече от високи дървета. Може да клекнете и да обхванете коленете си с ръце.

В случай че сте в кола, приберете антената, за да не подейства като гръмоотвод. Ако сте на велосипед, слезте от него и не се дръжте за метални предмети, защото привличат мълниите.

„Ако сме в морето или в езеро, по възможно най-бързия начин да се приберем на брега, на сушата. Ако сме излезли в морето, на риболов, моментално да приберем въдици и всякакъв вид остри предмети, които привличат мълнията”, допълни още комисар Георги Толин.

Десет са жертвите на бурите в САЩ

Броят на загиналите в резултат на силното застудяване и снежната стихия в северната част на САЩ достигна десет души, съобщи ТАСС. Силн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com