Хиляди на "Поход срещу руския фашизъм" в София (ВИДЕО И СНИМКИ)

8844
Хиляди на "Поход срещу руския фашизъм" в София (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Ивайло Илиев

Хиляди се събраха на "Поход срещу руския фашизъм" в София. Мирното шествие започна в 18:30 часа на площад "Независимост", откъдето се отправи по ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Драган Цанков" до посолството на Руската федерация в България.

В похода участват хора с украински знамена, има и много деца. Начело на шествието е огромен флаг, като в него се включиха журналистът Иво Инджев, общественикът Калин Янакиев, политици от Демократична България и други познати лица от досегашните събития в подкрепа на Украйна, които събраха по над 10 000 души през изминалите седмици.

С риск от наказание: Руски журналисти бичуваха Путин в остър анализ

Журналистите от руското издание Lenta.ru Егор Поляков и Александра Мирошникова са публикували на сайта на изданието материали за военни...

Участниците изразиха несъгласие с действията на полицията, която не допусна предварително разрешен протест пред него и облепянето му с украински и български знамена. Чуха се и призиви за отстраняването на журналиста Петър Волгин от Българското национално радио.

За кратко възникна напрежение, след като част от протестиращите поискаха шествието да премине през Паметника на съветската армия. В крайна сметка те са били убедени, че не трябва да се стига до конфронтация с подкрепящите Русия, а да се изрази мирна подкрепа за Украйна.  

"Днес - в Деня на Европа, се навършват 75 дни от нахлуването на руските войски в Украйна - безпрецедентен акт на непредизвикана агресия, който застрашава мира в цяла Европа. Този ден отбелязва за европейците края на Втората световна война и окончателната победа над нацизма, но в Русия е превърнат в емблема на пропагандата и претенцията за велика сила на Путин", пишат организаторите.

"България отдавна е фронт за Путиновата пропаганда и изнудвачески подход. Спирането на газовите доставки е само най-скорошният пример за дългогодишна политика за подчинение и зависимост на българската икономика и българското общество, не без съдействието на български политици от целия спектър и дипломатически представители, разпердушинили всички понятия за дипломация и наричащи българските граждани “евроатлантически подлоги”, пишат още инициаторите на похода.

Те апелират правителството да предостави военна помощ на Украйна като знак, че "България е смела, независима и неподвластна на шантажи държава".

Срам ме е от вас, внуци: В Русия арестуваха участник в „Безсмъртния полк“ (СНИМКА)

В руския град Новосибирск местен жител беше задържан на шествието на Безсмъртния полк заради носените от него плакати. Владимир Салтев...

"Фашизмът днес е в Русия на Путин. Пътят към мир е един - агресорът да изтегли войските си от територията на Украйна и да прекрати нападенията по земя и въздух. Справедливостта изисква виновните за престъпленията срещу украинците да поемат отговорността си. Наша отговорност като граждани е да защитаваме цивилизационния избор на България като свободна държава, която сама определя пътя си", завършва възванието им.

Около 20,40 часа "Походът срещу руския фашизъм" достигна до сградата на Руското посолство. Демонстрантите скандират "Фашисти", "Убийци" и "Тук не е Москва". Руското посолство се охранява от плътен кордон полицаи.  

Евакуацията от "Азовстал": Руснаците разделиха 4-годишно момиченце от майка му

Руските окупатори са разделили 4-годишната Алиса от майка й след като двете са били евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол. Това съ...

Бяха хвърлени и детски играчки като символ на убитите украински дечица по време на продължаващата агресия. Изписан с червена боя бе и надпис "Убиizzi".

От другата страна има контрапротест. Демонстрантите веят български знамена и са пуснали силна музика в опит да заглушат многохилядното множество.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com