Хиляди посетиха НИМ в Деня на отворени врати

14927
Хиляди посетиха НИМ в Деня на отворени врати

Хиляди посетители се стекоха в Националния исторически музей и днес, когато за трети път през последните десет дни входът беше безплатен, предаде БНР.

Уникалните български съкровища и днес привлякоха тълпи от хора в НИМ. Едни бяха развълнувани отново да видят българското ни наследство, а други, че ще го срещнат за първи път.

Наред с Панагюрското златно съкровище, в музея могат да се видят и не по-малко изящните съкровища от Рогозен, Борово, Летница, Синеморец, както и трите сребърни солници с позлата, изключително редки произведения от римската епоха.

Повече от 50 хиляди души са посетили НИМ на 22-и и 23-и декември, когато входът отново беше свободен.

Националният исторически музей се радва на огромен интерес. В музея няма място, има човек до човек. По алеите към музея и в градината е пълно с хора. Може би днес ще преминат 40 000 души. Това каза директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, предаде Фокус.

НИМ не може да си позволи да се настани в ЦУМ

НИМ не може да си позволи ЦУМ. Това стана ясно от думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, кой...

В музея е обявен безплатен ден на посещение. „Дядо Господ, който – както е известно – е българин, ни дари с хубаво време, така че хората ще могат да се радват през целия ден на хубаво време и възможност да пътуват надълго, тъй като музеят е в края на града и почти всички хора са дошли с коли. На паркинга пред музея и околовръстното шосе по километър от двете страни има спрели автомобили”, обясни проф. Димитров.

По думите му най-интересни за посетителите са тракийските съкровища. „Има вътрешна опашка само за зала номер 2, в която са тракийските съкровища. Хората сами са въвели ред в опашката, тъй като пазителките трудно се справят с тези огромни тълпи, да въведат ред. Има опашка, която се извива пред музея, от хора, очакващи само втора зала”, посочи проф. Божидар Димитров.

В музея идват хора от всякакви възрасти. „Мнозинството са между 25 и 40 години, жени и малки дечица. Стотици дечица припкат из музея на възраст от 5 месеца до 15 години”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com