Хората без дом, които не виждаме - не ги вижда и държавата

6274
Хората без дом, които не виждаме - не ги вижда и държавата
Снимка: Gettyimages

Семейни причини, жилищни измами, много деца, които са напуснали домове за сираци и не са успели да се интегрират в обществото, както и жени, станали жертва на битово насилие – това са основните причини хора с образование и професия да станат бездомници, каза Елеонор Генова от „Градски номади” пред Нова телевизия.

Първото нещо, което „Градски номади” направи, беше да се повдигне въпросът. Няма никаква статистика за броя на бездомните. Регистрирани са 1370 бездомни, но това са само хората с документи. Голяма част от тези хора не искат да влизат в 13-те центъра, които са предназначени за бездомни. За една година имаш право да останеш три месеца в такъв център и бездомните обикновено избират зимните месеци, поясни Генова. Но хората се притесняват много, а България е едно от малкото места, където центровете не се делят на жени и мъже.

В Бургас започва акция за намаляване броя на клошарите в града

Община Бургас, ОД на МВР и Прокуратурата започват съвместна акция по повод увеличената сезонна миграция на клошари от цялата страна към...

Освен всичко друго, поддържането на хигиена е много трудно и това всъщност се превръща в голяма причина да не могат да си намерят работа, дори да искат. „Градски номади” се похвалиха, че има вече случаи с бездомници, на които е намерена работа и те вече са други хора. Правят се и Facebook кампании, поясни Елеонор Генова.

Според Миролюба Бенатова там, където раздават храна за бедни и бездомни, има непрекъснато хора от малцинствата, които не са нуждаещи са. В репортажа беше показан и циганин, който изгони от кофа за боклук възрастна жена-проектант, която събираше картон и хартия. „Представителят на малцинството” имаше мобилен телефон, говореше по него и заплаши снимащите с камера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com