Хората над 65 г. не са подготвени за бедствие, авария или криза, показва проучване на БЧК

2779
Хората над 65 г. не са подготвени за бедствие, авария или криза, показва проучване на БЧК
Снимка: МРРБ

Хората над 65 години се чувстват неподготвени за бедствие, авария или криза. Това сочат резултатите от проучване на Българския червен кръст (БЧК), направено сред 250 души в периода между май и ноември. Проучването е част от проекта „Информирани и подготвени при бедствия, аварии и кризи“, а резултатите от проучването бяха представени на пресконференция в централата на БЧК в София.

"По-чест допир до възрастните хора, информационни кампании, провеждане на презентации и съвместни действия към пряка работа с тях ще помогнат да бъде променена тяхната нагласа", каза за БТА Невелина Стойнева от БЧК.

Около 20% от анкетираните са присъствали на обучение, лекция или симулация на бедствие, авария или криза в близката една година. Младите представители на проучването посочват, че се информират за това какви действия трябва да предприемат по време и след бедствие и как да се предпазят от него предимно от социалните мрежи.

По-голяма част от анкетираните смятат, че трябва да се провеждат повече информационни кампании, свързани с подготовка за бедствия. По-голяма част от анкетираните възрастни хора не знаят какво е семеен пакет и семеен план за бедствия, показва още проучването.

Семейният план е това как семейството да реагира при дадено бедствие, обясни Стойнева. "Това са действията, които всеки един трябва да предприеме. Най-важното е къде семейството би се събрало след сериозно бедствие и да бъде предвидено лице за контакт, което да е извън района на бедствието. Този контакт трябва да го притежават всички от семейството", коментира тя.

Семейният пакет съдържа най-важните нещо, които трябва да ни помогнат по време на бедствие, заяви Невелина Стойнева. По думите й най-важното, което трябва да съдържа пакетът, е храната.

"Тя трябва да е дълготрайна и достатъчна да поеме първоначалните ни нужди, но не трябва да има презапасяване", добави тя.

БЧК: Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ

"Всеки трябва да има шанс“ е мотото, под което дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в целия свят ще отбележат на 16...

Пакетът трябва да съдържа още вода, лични документи, малка сума пари, мобилен телефон, както и батерия за него, фенерче и свирка. "Често забравяме свирката, но тя може да ни спаси. Ако сме под развалини, така ще дадем сигнал и спасителите ще разберат къде сме", обясни Стойнева.

На пресконференцията присъстват и представители на столични училища, като всички те изразиха положително становище за проекта и съвместната им работа с БЧК.

Провеждане на системна и координирана информационна кампания сред уязвимите групи и населението за повишаване на информираността относно действията преди, по време и след бедствие, авария или криза, препоръчаха от БЧК в анализа си от проучването. Изграждане на устойчива мрежа от партньори с цел изграждане на модел за информираност и формиране на умения за реакция при бедствия и провеждане на координирани практически занятия между структурите участващи в националната система за оповестяване и за реакция при бедствие, авария или криза са другите две мерки, за които призоваха от БЧК.

ОЩЕ: Над 50 000 души са потърсили психологическа подкрепа от БЧК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com