И лица със сменен пол вече са изрично защитени от дискриминация

6759
И лица със сменен пол вече са изрично защитени от дискриминация
Снимка: БГНЕС

Случаите на промяна на пола бяха официално включени в признака „пол” в новия Закон за защита от дискриминация. Това стана по време на днешното второ четен на нормата, което окончателно я прави закон в България. При гласуването 93-ма депутати подкрепиха мярката, по 23-ма бяха "против" и "въздържал се".

Текстът, който миналата седмица смути законотворците гласи, че се забранява пряка и непряка дискриминация на полов принцип, религия, имуществено състояние, етнос, сексуална ориентация, както и при смяна на пола и т.н.

Депутатите приключват със закона за защита от дискриминация

Промените в закона за защита от дискриминация трябва да бъдат приети окончателно от Народното събрание на първото редовно заседание на...

По думите на социалния министър Ивайло Калфин тази промяна е много важна, тъй като пояснява нещата в самия закон. Според Калфин, който беше и евродепутат, още през 2012 година въпросът е повдигнат пред Европейската комисия и по пилотна процедура, която поставя случаите на дискриминация при сменен пол. Срокът на България за приемане на тълкуването е бил до края на този месец.

При обсъждането на поправката преди седмица Мартин Димитров от Реформаторския блок се възмути, че "някой се опитва да ни откаже от традиционни християнски ценности, пробутват ни се неща като уж европейско законодателство". Колегата му Петър Славов пък припомни, че в момента има защита от дискриминация по пол. "Като има смяна на пол, пак има пол. След операцията безполово същество ли е", каза той, обяснявайки защо не трябва в закона да се вкарват специално и сменилите пола си.

Още преди седмица от "Атака" се възпротивиха на промяната, а днес Десислав Чуколов обяви "война на еврогей ценностите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com