И военните гасят пожара в Хасковско

3884
И военните гасят пожара в Хасковско

Над 90 горски служители и над 100 пожарникари, военни и доброволци, участват в гасенето на пожара, възникнал вчера следобед между хасковските села Брягово и Родопи, предаде БГНЕС.

Огънят към момента е ограничен, като е засегната площ от 2 100 дка, от които 1 200 дка са общинска горска територия, а 900 дка са земеделски площи, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, има отделни широколистни участъци, в които стихията е обхванала и цели дървета.

В потушаването на огъня се използват 6 специализирани автомобила за гасене на горски пожари и 20 високопроходими моторни превозни средства. Създадена е организация за овладяване на огъня и той се гаси от две страни. В района е съсредоточена пожарна и тежка верижна техника, която прави просеки в гората.

Модулно формирование, в състав от 17 военнослужещи, от военно формирование 22280 – Корен се включи вчера в потушаването на горски пожари между селата Брягово и Родопи, община Хасково, съобщиха от министерството на отбраната.

Старши на групата е майор Радостин Маринов. Потушаването на пожарите продължава и днес, 31 юли, като към момента участват 37 военнослужещи от военното формирование. Помощта, която оказва Българската армия е по искане на областния управител на Хасково Ирена Узунова и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

На мястото на пожара са изпратени горски служители от Регионални дирекции по горите – Сливен, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Кърджали, както и от Държавните горски стопанства Хасково, Ивайловград, Свиленград, Тополовград, Мъглиж, Сливен, Стара Загора и Чирпан. Конкретните причини за възникването на пожара се изясняват.

От ИАГ призовават за особено внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито през следващите седмици и месеци. При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии да се сигнализира на спешния телефон 112.

Пожарът в Сакар е овладян

Пожарът в Сакар планина изцяло е овладян и потушен. Това каза за БГНЕС комисар Николай Вълчев, началник на Регионална дирекция "Пожар...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com