Идея: Мегаминистерство по устойчиво развитие и безплатна софийска вода за Перник

4634
Идея: Мегаминистерство по устойчиво развитие и безплатна софийска вода за Перник
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Обединяване на министерствата на регионалното развитие, околната среда и транспорта в едно мегаминистерство, безплатно водоснабдяване на Перник от София предлагат неправителствените организации "Граждани за устойчиво развитие", "Граждани за София" и архитекти.

На пресконференция в БТА по повод водната криза в Перник, арх. Димитър Димитров обяви като първа антикризисна мярка създаването на мега-министерство по устойчивото развитие, което, според него ще осигури решаване на всички проблеми, свързани със средата за живеене, спокойствието на гражданите и безаварийното пътуване, но има едно единствено условие - управлението да бъде професионално.

Главният прокурор отмени срещата си с Корнелия Нинова за Перник

Главният прокурор Иван Гешев отмени срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова. Двамата трябваше да обсъдят кризата с водата в Перник. Раз...

Друго негово предложение за решаване на проблемите с водата е водоснабдяване на Перник от София и компенсиране на перничани за водната неволя с безплатна вода за десетина години.

Съществуващата инфраструктура според Димитров позволява бързо да се осъществи включване на Перник към софийската водоснабдителна система. "По трасето от Княжево по пътя до Даскалово, което е 12 км. може да се изпълни водопроводна тръба с диаметър 530 мм, която да гарантира качествена питейна вода от софийския водопровод на перничани", поясни той и уточни, че става въпрос за 300 литра в секунда. Още този месец според Димитров проектът може да бъде осъществен. "Убеден съм, че не за три, а за две седмици, под контрол на самия премиер всичко може да бъде изкопано, монтирано, заровено и с бъклици и погачи и с каквото искат гражданите от Перник да пият вода от софийските резервоари и пречиствателни станции", добави архитектът. 

За предлаганата от него безплатна вода за перничани след включването им в софийската водоснабдителна, той уточни, че е добре да бъде е за 5 – 10 години, а може и 15. "Спокойствието, което ще настъпи ще е достатъчно печелившо", увери Димитров и посочи, че Софийска вода има резерв 13 кубика в секунда, а една десета са 300 литра в секунда.

Източната част на Софийска област да се замени за Пернишка, предлага още арх. Димитров. Така Пернишка област и София ще заработят заради Витоша и заради добрите комуникации като единен механизъм, поясни той, беден, че така "не само ще се възстанови Витоша, но и ще бъде дадена възможност да се развие не само вопороводната, но и транспортната мрежа". Според  Димитров би трябвало от "Красно село" по трасето на ж.п. линията да се пусне метро, като териториите Радомир, Перник, Драгичево, Валадя и пр. да се включат към системата на софийското метро.

Нено Димов не вижда вина в сегашните властимащи за водната криза в Перник

Темата се политизира, но мисля, че се търси решение и правителството много ясно го показа. Това заяви екоминистърът Нено Димов, който о...

Каква друга идея даде архитект Димитров по голям обществен въпрос - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

"Избираме заедно": ЦИК започва разяснителната кампания за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com