Икономов: Ски зоната в Банско няма да се разширява

1865
Икономов: Ски зоната в Банско няма да се разширява
Снимка: БГНЕС

Няма да се разширява ски зоната в „Ски за Банско“, България печели от узаконяването на проекта. За пореден път сме разочаровани от отлагането вече 8-ма година на решаването на проблема с узаконяването на "Ски зона Банско".

Това каза кметът на Банско Георги Икономов във връзка с протеста на главен път Е-79 в Симитли в подкрепа на проекта за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, на който присъстват хора от общината, от съседни общини и кметове от Благоевградска област.

По думи на Икономов много пъти е коментирано и е показвано от Междуведомствената комисия и от проверки на специализираните органи, че икономически и екологични нарушения в концесионния договор няма и чрез спирането на проекта се спъва развитието на цял регион.

Георги Икономов подчерта, че Банско, регионът, България и ски туризма ще спечелят от концесионен договор за "Ски зона Банско", защото там работят хиляди хора и Банско е символ на ски туризма и ски спорта за цяла България, като там се провеждат състезания от световен ранг, така че страната печели от развитието на зимния ски туризъм в района.

Георги Икономов отрече, че ски зоната ще бъде разширявана чрез получаване нови територии от Пирин с новия договор и подчерта, че няма да бъдат променяни зони в плана за управление.

ДСБ: Пореден нагъл опит за ускоряване на новите ски строежи в Банско

Отново сме свидетели на поредния нагъл опит за обслужване на конюнктурни, частни интереси. Правителството на Бойко Борисов се опитва да...

От Симитли ще участваме в протеста, който тази вечер ще се проведе на главен път Е-79, на моста в града, в подкрепа на изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това пък каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Той заяви, че заедно с цялата община твърдо застава до Банско, област Благоевград и цяла България срещу "зеленият рекет", предаде Фокус.

"Не може 10 души да управляват държавата, да правят каквото си поискат и да спират икономическото развитие на област Благоевград по такъв безпрецедентен и нагъл начин. Поради тази причина няма как да не застанем до Банско и да не ги подкрепим в тази кауза, която за нас е изключително справедлива и закономерна. Всъщност самото изграждане на втори лифт в Банско би могло да помогне и на цяла Област Благоевград, защото ще бъдат разкрити и много нови работи места“, подчерта Апостол Апостолов.

Той добави, че в протеста тази вечер в Симитли ще участват не само местни жители и любители на зимните спортове, но и представители на Общината, както и кметове и кметски наместници на малките населени места.

Междувременно Димитър Русков от сдружение "Бъдеще за Банско" заплаши с пътни блокади, предаде БГНЕС. "Днес нищо не се случи, на 22 декември изтича процедурата, след която трябва да има решение на Министерски съвет за промяна плана за управление на парк „Пирин”. Ние това очакваме, и ако след 22-ри не бъде разгледано от МС, ще вземем много по-решителни мерки", добави Русков.

Нено Димов оттегли внесения проект за промяна на концесията за Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли внесения проект за изменение на концесионния договор за "Ски зона Банско". "В...

Отговор от София

На протеста в столицата срещу промяната в концесията за ски зона Банско се включиха поддържници на природозащитната организация "За да остане природа в България". Алпинистът Боян Петров също се присъедини. Той заяви, че "една нагласена кръгла маса се стреми да легитимира решения въпреки екозащитниците".

Доста язвително, лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев критикува протеста в Банско, като каза, че щом протестиращите искат, нека съберат от всеки жител на града по 300-500 лева и да спонсорират кипърския бизнесмен-собственик на концесионера в Банско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com