Има недостиг на инженери, IT-специалисти и лекари, смята образователният министър

4060
Има недостиг на инженери, IT-специалисти и лекари, смята образователният министър
Снимка: Община Велико Търново

Реформата в професионалното и висше образование бе тема на провела се дискусия между министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и над 30 от координаторите за Северна България на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Срещата се състоя във Велико Търново, а сред другите дискусионни теми намериха място и ускореното решаване на проблема с недостига на човешки ресурси, подобряването на бизнес климата, възможностите за подкрепа на регионалните иновационни центрове и цялостната реформа в енергетиката.

Министър Вълчев посочи, че образованието е национален приоритет. Показателни за това са ръстът на учителските възнаграждения, мерките за повишаване квалификацията на педагозите, въвеждането на иновативни учебни планове, актуализирането на над 2 000 образователни програми и други.

Кметът на старопрестолния град - Даниел Панов - заяви, че „вече са създадени паралелки за обучение по теория и практика подготвени млади хора, които впоследствие да се реализират успешно в избраната професия. Това важи както за сферата на информационните технологии, така също и за туризма, леката промишленост и индустрията“.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев подчерта, че работодателската организация ще продължи да бъде основен двигател и е готова да работи за преодоляването на недостига на човешки ресурси, като един от най-наболелите от икономическа и социална гледна точка проблеми у нас. Той посочи мерки за справяне с проблема, сред които и ускоряването на реформите в здравеопазването, и интегрирането на пазара на труда на обезкуражени, хора с увреждания и временно лишени от свобода.

Основен акцент при обсъждането на реформата в образованието бе поставен и върху механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка. Обсъдени бяха и предложенията за промени в Закона за висшето образование. Представители на АИКБ подчертаха необходимостта от съвместни действия между всички заинтересовани страни за повишаване привлекателността на ключови за икономиката специалности, по които се очаква сериозен недостиг на квалифицирани кадри в следващите години.

Предложението цели повишаване ролята на бизнеса при определяне на част от изучаваното съдържание, прилагането на дуално обучение и отпускането на стипендии за обучение по необходимите специалности. И още - студентите, обучаващи се чрез „държавна поръчка“ в ключови специалности, да получават стипендии при условие, че за определен период след дипломирането си ще работят в България или за българска компания.

Въпросът за синергията между бизнеса и науката беше обсъден в контекста на възможностите за подкрепа на регионални иновационни центрове. Предложението е да бъдат създадени сдружения от минимум три предприятия и поне една научна организация. Съвместното изграждане и развитие на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура ще помогне за ускореното икономическо и социално развитие на българските региони.

По-късно през деня министър Красимир Вълчев се срещна с директори и учители от училища и детски градини в Горна Оряховица и Лясковец. Пред тях той заяви:

„Нашата цел е да насърчаваме културата за ползотворни иновации в образованието от учители, директори на училища, от РУО и МОН, за да направим обучението по-интересно и да провокираме креативното мислене у децата.“

Според министър Вълчев най-голямото предизвикателство е да се стимулира интересът на децата в областта на математиката и природните науки. Притеснителен е недостигът на инженери в различни сектори, необходими са и IT специалисти и лекари. А изграждането на модерни лаборатории и кабинети в училищата ще повиши интереса на учениците към тези специалности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com