Имате право да замълчите или всичко, което кажете може да бъде използвано срещу вас

23492
Имате право да замълчите или всичко, което кажете може да бъде използвано срещу вас
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

"Имате право да мълчите или всичко, което кажете, може да бъде използвано срещу Вас!" Тази фраза от екшън филмите, може би, влияе силно върху психиката на българския чиновник. Нека да уверим служителите: Не се безпокойте, това го има само по филмовите ленти, защото ако не сте разбрали, България е страната на неограничените възможности!

Днес е ден пореден, в който отговорите на журналистически запитвания се губят някъде по трасето от изпращането им по e-mail до деловодството на община Асеновград. Време е асеновградската управа да бъде наградена с "ОСКАР" за "най-прозрачно управление" или не - по-добре за "най-дълго пазена тайна". Въпреки упорството им, екипът на Actualno.com не престава да задава своите въпроси, както е било винаги досега, за да информира гражданите какво се случва в Асеновградско.

Мълчание на община Асеновград за свлачище или знае ли кметът Караиванов как работят служителите му?

Пореден отговор на запитване от страна на Actualno.com се изгуби някъде по трасето из кулоарите на община Асеновград. Още преди три мес...

Днес с тъга можем да отбележим малка годишнина - навършват се два месеца от трагично изпратеното запитване до община Асеновград, относно свлачище към село Мостово. Припомняме, че заради това питане Елка Карагьозова - директор в общинска дирекция - ни препоръча "да си сверим журналистичесите часовници" и ни прати сами да си разследваме какво се е случило, вместо "да искаме наготово информацията от администрацията, обосновавайки се, че не е редно служителите й да вършат работата на репортера".

От 14.01.19 г. пък в деловодството на община Асеновград са "заседнали" и въпросите ни за дейността на "Инспекторат, паркинги и гаражи". Приходи, разходи, брой съставени фишове, най-чести проблеми през миналата година, с които се сблъскват инспекторите при своята работа - на всичко това, официален отговор липсва вече над 40 дни.

Още чакаме да ни кажат и броят на незаконните ромски постройки, които са съборени. Или и време, както препоръча общинската служителка, да отидем сами да ги "изброим" и да си попитаме хората там колко къщи са построили нерегламентирано, за да не се налага общината да си губи времето, все пак малко и ние, журналистите да се размърдаме, а не да чакаме да ни дават информацията наготово? И за да е по-точна и обширна информацията ни, там можем да си поиграем на "попитахме 100 човека: Колко незаконни постройки има тук в момента". Отговорът на това питане се бави с точно 30 дни.

Изненада за екипът ни остана резултат от проучване на запитване, изпратено на 24.01.19 г., относно дейността на ОП "Туризъм" за 2018 г. - приходи, разходи, ремонти на туристически обекти и т.н. Справка в деловодството на община Асеновград показа, че такова писмо при тях не е входирано и ни насочиха към директора на предприятието. Той услужливо провери и ни съобщи, че и до него не е резюлирано подобно искане за информация, като обеща, че няма проблем да ни отговори, тъй като тези данни не са тайна. Ето тук стана интересно - загубило ли се е писмото с въпросите, изтрито ли е умишлено от входящата кутия с мейли на община Асеновград, или просто служителите (пак да кажем, ако сте забравили, че те се наричат така, тъй като следва да служат на гражданите) са го игнорирали? А ако "недай, Боже" последното е отговорът на този въпрос и независимо дали действието е вид своеволие, или се изпълнява по нареждане на някой от средните етажи в Белия дом на Асеновград, то тогава много жалко за самите тях, защото горкичките, ще трябва някак да измислят нова стратегия да излъжат гражданите, за да ги изберат отново.

Служители на община Асеновград пушат по прозорците на сградата (СНИМКИ)

Позволено ли е на служителите от община Асеновград да пушат на отворен прозорец в кабинетите си? Кой следи за изпълнението на спазване ...

Още чакаме и отговор от пресцентъра на община Асеновград (от 12.02.19 г.) във връзка с питане за броя на търговците на мартеници и къде ще имат право да се разполагат през тази година. Благодарим за "скоростния и адекватен отклик"! Благодарим за това, че никой не отговаря на посочените телефони! Благодарим за "пълната информация", след многократно изпратените на e-mail едни и същи въпроси по темата (защото си мислим, че не са получени). Благодарим Ви, но няма нужда да ни отговаряте, тя вече не е актуална. Всъщност, ако притежавате пророчески способности ще сме благодарни да ни изпратите отговорите направо за догодина отсега, за да не Ви заемаме от времето, като наближи 1-ви март 2020 г.

И само да напомним на администрацията в Асеновград, че на 11.02.19 г. попитахме дали общината ще предприеме допълнителни мерки срещу незаконното бетониране на улица "Сливница", в близост до квартал "Баделема". Последната реакция на гражданите по казуса бе декларация на родители от района, които от трибуната на местния парламент устно, а и по-късно чрез декларация - писмено, помолиха най-официално градската управа да вземе отношение по случая. Няма да чакаме отговор - знаем си - сами да си проучим.

А на 04.02.19 г. изпратихме запитване за броят на гражданските договори, които общината е сключила през 2018 г., както с външни фирми за реклама, медийно отразяване, информационно обслужване и други услуги, така и за назначени в общината консултанти. Разбира се, че не очакваме да ни отговорят - пак да кажем, редно е сами да си проучим въпроса. Най-лесно ще е като се допитаме до милионите фирми и ПР-агенции с въпрос дали имат договор за обслужване на община Асеновград.

В заключение искаме само да припомним на кмета доктор Емил Караиванов, че в личен разговор с екипа на Actualno.com той обеща да ни бъде отговаряно, като не се разпраща публично информацията и готовите теми (защото и това се правеше някак на инат). Разбира се, обещанието бе дадено, не без условие. Но нека служителите не се чувстват задължени. Все пак, да не отговарят на поставени запитвания от граждани и журналисти е тяхно право. Въпросът е с подобно поведение и отношение дали ще имат възможността отново да достигнат до позициите си. Разбира се, някои вярваме, че няма невъзможни неща и да не забравяме, че както казахме в началото - България е страната на неограничените възможности...

Крие ли нарочно община Асеновград информация от обществено значение?

Община Асеновград закупува терен, подготвяйки го за изграждане на стадион, в село Нови Извор. Запитвайки градската управа за повече под...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com