Инсулинова резистентност при децата: Причини, последствия, подходи (ВИДЕО)

1188
Инсулинова резистентност при децата: Причини, последствия, подходи (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

Днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева е посветила на детската инсулинова резистентност.

„Много родители смятат, че ИР при децата е наследствена. Да, генетиката винаги „зарежда пистолета“, но дали ще натиснем спусъка зависи само от нас! За огромно съжаление много от децата стават жертва на истинската любов на баба, дядо, леля, чичо и кой ли още не, защото децата обичат сладко, а ние като обичаме някого му даваме това, което го прави щастлив. В нашия мозък, както и в детския, съществува т. нар. център на удоволствие, а аз му казвам център на зависимостта, защото колкото повече стимулирате този център, толкова по-силен става, просто така сме устроени, и започва да взима превес над логиката и волята.“, споделя Росица Коцева. „Захарта е един от най-силно пристрастяващите наркотици. Даже през 2008 г. имаше едно изследване в Америка, което доказа, че захарта е 8 пъти по-пристрастяващ от кокаина.“ Още: Как да си набавим витамини чрез храната при хранителни непоносимости и Хашимото (ВИДЕО)

Глутенът е друг фактор, който оказва изключително вредно влияние върху ИР. В едно от предишните предавания Роси Коцева обясни как той побърква бета-клетките на панкреаса и ги принуждава да произвеждат повече инсулин - веднъж те трябва да произвеждат инсулин за да разнесе глюкозата по клетките, и втори път, защото глутенът ги дразни. Така нивото на инсулин се вдига повече, отколкото е необходимо за организма. Това повишено ниво на инсулин се задържа в кръвта с часове и води до инсулинова резистентност. „Всеки път, когато подарите на дете кроасан, шоколад със захар, кифличка, поничка, солетки, вие стимулирате този център на удоволствието и зависимостта, без детето да го разбира това нещо и да може да откаже! Лошото е, че и много от възрастните не го разбират.“

Росица Коцева споделя за случаи от нейната практика на много слаби момичета, които започват да развиват ИР от недохранване. Те ограничават калорийния прием заради теглото си и се хранят непълноценно, като храната им включва предимно солети, чипс и т.н., а не храни с полезни вещества, което води до спад в нивата на желязото, витамините, на прогестерон, в случая. Хормоналният дисбаланс пречи на ензимите, които разграждат определени храни, най-вече белтъчини, и причиняват техния недостиг. Това води до повишаване на инсулина, инсулиновата резистентност влияе на функцията на щитовидната жлеза и започват нарушения в костната структура и в месечния цикъл при девойките. Прекаленото физическо натоварване в този момент води до това, че тялото спира да произвежда адекватно хормони за да си запази енергията, и става лавинообразен домино ефект. Още: Как да преборим хранителната непоносимост (ВИДЕО)

„Закуската е най-важното хранене, което регулира и хормоните и инсулина. Какво е подходящо за закуска на едно дете? Яйца, омлети, кето палачинки или кето гофрети, кето тост с масло и авокадо, кето тост със домашна шунка и масло и домат с краставица. Импровизирайте! Не казвам, че детето трябва да е на кето режим, а че закуската трябва да е възможно най-нискогликемична, ниско-въглехидратна и с полезни мазнини. Но най-вече без глутен, нишесте и преработени захари.“, съветва Коцева.

Цялото предаване можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com