Искания на БСК за промени в Трудовия кодекс изправиха на нокти КНСБ

35476
Искания на БСК за промени в Трудовия кодекс изправиха на нокти КНСБ
Снимка: БГНЕС

След като синдикатите и „Атака” поставиха сериозни изисквания към работодателите, като например задължително криминализиране на неплащането на осигуровки или поемане на заплатите на служители дори от мениджъри, когато фирмата има финансови затруднения, днес работодателите също предложиха радикални законодателни промени.

Може би най-радикалната промяна от общо 28 мерки, които Българската стопанска камара иска, е намаляване на платения годишен отпуск за майките за периода, в който са в майчинство. Идеята е, че за две години майчинство всяка майка има право на по 20 дни платен годишен отпуск на година, който се натрупва и всъщност когато жената се върне на работа, получава още 40 дни. За сметка на това идеята на БСК е майчинските да се увеличат.

КНСБ: 80% от домакинствата у нас живеят с по-малко от нужните доходи

Нарастването на издръжката на живота за последните 5 години е с 21.9%. Това означава, че от началото на икономическата криза издръжка...

Освен това се предлага да отпадне забраната за извънреден труд, да отпадне допълнителното възнаграждение за клас прослужено време, да отпадне обезщетението, което се дава, когато достигнем пенсионна възраст и бъдем освободени.

КНСБ се обяви срещу предложените от БСК мерки за намаляване на административната тежест, които според синдиката ще отнемат правата на работниците и служителите. Синдикатът иска още следващата седмица по темата да бъде свикан тристранния съвет, предаде Стандарт нюз.

Става въпрос за предложенията на Българската стопанска камара до вицепремиера Даниела Бобева, сред които са възможност за уволнение по мейл, намаляване на разрешения отпуск след майчинство, създаването на трудови съдилища и по-лесно наемане на непълнолетни.

Според синдиката обаче зад текстовете за намаляване на „административната тежест" се крият намерения за намеса в трудовите отношения между работодател и работник или служител.

Синдикатите искат да се влиза в затвора за скрити осигуровки, работодателите - не

Не само работодателите, ами и служителите, и държавните лица трябва да лежат в затвора за укрити осигуровки. Това заяви в сутрешния бло...

„КНСБ счита, че под намаляване на „административна тежест" трябва да се разбира облекчаването на отношенията между работодателя и държавата, а повечето от текстовете на предложенията препращат към отнемане на права на български работници или служители", пише в съобщението на профсъюза.

От там настояват, че всякакви трудово-правни въпроси трябва да се обсъждат между социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Изпълнителният съвет на синдиката ще заседава извънредно във вторник, след което ще бъде обявена позиция по част от 28-те предложения. Окончателното си мнение КНСБ ще представи на извънредното заседание на тристранката, когато тя бъде свикана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com