Истината в живота - историите зад стереотипите

2951
Истината в живота - историите зад стереотипите
Снимка: БЧК

На 8 май, Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец Българският Червен кръст организираха второ издание на "Училище за хуманност"

Събитието предостави сцена, на която свободно и вдъхновено имаше възможност да се говори по теми, които обикновено се коментират единствено анонимно и онлайн като миграцията, дискриминацията, ЛГБТ-културата, хората с увеждания и др. В "занятията" се включиха представители на различни уязвими групи – незрящи, мигранти и др., като по този начин гостите успяха да се докоснат до тяхното ежедневие. Сред участниците бяха и представители на ръководството на БЧК, на ЕК, на дипломатически мисии, доброволци и др. Всички мнения и истории, споделени по време на "Училище за хуманност", ще бъдат обединени в Малка онлайн книга на хуманността.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров заяви, че 20 млн. души в 191 държави честват 8 май - Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец.

"Днес е един хубав ден за световната демокрация. Днес е една демонстрация, че в света има хора, които мислят за хората. Застанали зад идеята на Анри Дюнан, те са хората, които носят упования и надежда", заяви акад. Григоров. Той подчерта, че за всичките тези години БЧК заедно със своите доброволци успяват да построят голяма къща на доброто, в която всеки човек, който им нужда от помощ, да я получи. Акад. Григоров посочи, че в момента няма по-мощна структура в страната, която да помага на хората.

"За разлика от политиците, чието мото е "разделяй и владей", ние въведохме мотото"обединявай и решавай". И затова сме толкова ефективни – защото успяхме да обединим всички в държавата. Без да се интересуваме от религиозни и партийни принадлежности, ние помагаме на всеки, изпаднал в нужда", каза още той.

Своята поучителна история зад стереотипите разказаха отделни хора. Най-разтърсващата от тях бе тази на психолога на 35 ОУ в София Калин Гайтанджиев. Той сподели случай на жестоко малтретирано от баща си момче, което в опит да си отмъсти убива майка си по грешка. Цял град е знаел, че това дете е системно тормозено от баща си, но никой нищо не е направил.

"Не бъдете безразлични към това което Ви се случва", призова Гайтанджиев.

България ще бъде домакин на глобално обучение за работа при бедствия

От 6 до 15 май 2019 г. в Националния учебен център на БЧК в Лозен представители на 24 национални дружества на Червения кръст и Червения...

"Стретеотипи винаги е имало и ще има, но зависи от хората срещу стереотипите как ще се позиционират." - г-н Панчо Карамански – домакин в тъмен ресторант "Тенебрис". Г-н Карамански разказа как въпреки че е незрящ е спечелил конкурс за диджеи, а сестра му е станала адвокат.

"Доста често стереотипите са по-силни от доказаните факти или това, което ни сочи практиката", заяви д-р Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българска Асоциация за семейно планиране и сексуално здраве.

"Личният пример помогна на много хора да преодолеят стигмата" каза г-жа Моника Писанкънева – представител на Фондация "Ресурсен център Билитис".

"Единственият език, който разбирах бе усмивката на хората", сподели г-жа Лайла Пактиавал – социален работник към бежанско-мигрантската служба на БЧК. Лайла пристига в страната ни през 2003 година от Афганистан. Тя вече владее български и помага на други хора в тежкото им бягство от страните, където се водят военни конфликти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com