Иван Гешев: За шпицкомандата, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им

9652
Иван Гешев: За шпицкомандата, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им
Снимка: БГНЕС

Значи за шпицкомандата к'во да ви кажа, досега, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им. Това в заявил Иван Гешев, прокурор в Софийска градска прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото за КТБ, по отношение на твърденията на следователя Бойко Атанасов за своеобразна "шицкоманда" в прокуратурата.

В края на февруари главният прокурор Сотир Цацаров отрече твърденията на Атанасов за "шпицкомандата". Тогава той свика спешна среща с работещите в Столичното следствие заради твърденията на следователя.

Колева: Интерпретацията на думите ми за Бойко Атанасов противоречи на целия ми натюрел

Досега не ми се е случвало да се претворява така моя мисъл, която противоречи на целия ми натюрел и на типа ми на мислене. Това заяви Ю...

Днес "Биволъ" публикува думите на изслушания прокурор Иван Гешев по случая с твърденията на Атанасов по време срещата, организирана от Сотир Цацаров в Столичното следствие. Според изданието записът от срещата ще бъде изискан от ВСС и приобщен към разследването на Етичната комисия към ВСС. Не ясно още дали думите на столичните прокурори ще бъдат обнародвани официално.

Вчера, 14 март, се проведе второто заседание на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), на което съдебните кадровици решиха да продължи проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за "шпицкоманда". Ще бъдат изискани документи и ще бъдат поканени настоящият и бившият градски прокурор на София - Христо Динев и Николай Кокинов. На този етап няма решение за изслушване на главния прокурор по този казус, съобщи БНР.

Миналата седмица се проведе първото заседание на Етичната комисия по твърденията на следователя Бойко Атанасов. По време на изслушване в комисията Атанасов, следовател в Следствен отдел при Софийска градска прокуратура, говори над един час за манипулиране на случайното разпределение на делата в следствения отдел към Софийската градска прокуратура, за натиск върху следователите как да си решават делата, както и за механизмите за покриване на някои разследвания срещу високопоставени политици. Заседанието във ВСС на 7 март продължи близо шест часа и по изключение беше открито.

Actualno.com публикува стенограмата от изказването на Гешев.

Прокурор Иван Гешев: Другото, което алтернативно мога да предложа лично пред него е да жали моето поведение пред ООН, Европейската комисия, президентството, Народното събрание… мисля, че това е достатъчно.

Новите инспектори на ВСС встъпиха в длъжност, Лозан Панов с критичен глас

Новите инспектори от третия мандат на Инспекторатът към Висшия съдебен съвет официално встъпиха в длъжност, предаде БГНЕС. Инспекторат...

За трети отдел шпицкомандата, какво да ви кажа?

Женски глас: Значи, първи отдел сме, да се разбереме. И сме даже първи сектор. Ако трябва да сме точни.

Иван Гешев: Сектор ли е? Няма значение. Нали, извинявайте.

Значи за шпицкомандата к'во да ви кажа, досега, никой не са убили, което се очертава проблем в работата им.

[смехове]

Ясен Тодоров: Дори Цацаров може да отговаря за шпиц командата в прокуратурата

Ще се изиска информация дали има предварителни проверки, или досъдебни производства както срещу самия следовател Бойко Атанасов, така и...

И сериозен при това. И ще ги помоля да се поправят. Няма Вартоломеева нощ, няма нощ на дългите ножове и въобще, трагедия, не се справят въобще добре.

В тая насока също се сещам, ето Тодорова [не се разбира] ще я посъветвам децата й, тука докато влизахме, да пуснат писмена молба до г-н Атанасов, че са се разболяли, преди да се разболеят задължително. Щото тя пуска много медицински и от това страда делото КТБ. Сериозно страда, това го казвам искрено.

Другото, което, по предложение към Антонова имам, предложението е да си смени презимето, или да препоръча на баща си да си смени името, щото явно това е някакъв проблем за г-н Атанасов, който също не мога да осъзная, но предполагам, ако можем да го осмислим заедно.

Женски глас: Ами ако може да го вербализира да го каже.

Иван Гешев: Ми явно има нЕкакъв проблем с презимето, нEкаква фиксация така да се каже. Скоро разбрах в неделя, че имам сблъсък с лицето Атанасов. Нещо не ми се обръща езика да кажа „следовател“. Ма явно защото имам такива говорни дефекти. И сблъсъкът се изразява в това, че си направил отвод по дело, което аз съм наблюдавал, защото той не може да работи в екипен принцип с мене. Така, без да коментирам законовите предпоставки за отвод, дали можеш да работиш или не в екипен принцип със следовател, който наблюдава досъдебно производство приемаме, че правната му култура е широка, че има нещо, което аз не съм чел, и сигурно е прав, може да важи някой друг закон, а не НПК. Проблемът е обаче, че към момента когато той си направи отвод, аз просто не съм от две години наблюдаващ прокурор по тва дело. Танев го видях, че седна някъде отпред. Обеща ми писмено да му обясни, че не съм наблюдаващ по това дело. Обаче г-н Атанасов продължава да твърди, че съм наблюдаващ по това дело.

Ясен Тодоров щял "друг път" да представи справка с осъдени политици

Г-н Атанасов говори пред журналистите, не пред Етичната комисия на ВСС. Това заяви председателят ѝ Ясен Тодоров в коментар за думите на...

Имам и една, така, препоръка ако позволите към всички колежки тука. Ще ме извините така за… леко… да не кажа нецензурното изречение, но ще ви препоръчам на всички колежки да не изхвърлят в контейнерите за боклук санитарни материали. [хихикане]. Защото логиката оттам следва санитарен материал, кръв, а не, извинявам се… [смехове] санитарен материал, клошар, кръв, убийство от шпицкоманда, ДНК експертиза. А те са много скъпи тия експертизи. И това, ако се приеме това мое становище, да бъде прието. Това го казвам без да говоря за г-н Атанасов, принципно го говоря. Нашата професия е много рискова, това е факт. На някой му изгаря бушона отвреме-навреме, друг пък му тече покрива, на мен определено ми капе покрива, обаче на некои се е наводнил и горния етаж тотална щета, пак не визирам абсолютно никой. И за това предлагам Колеги, чисто колегиално, да вземем да помогнем на следовател Атанасов. Уф пак казах следовател. Пак се изпуснАх. В тоя ред на мисли да му помогнем. Трети отдел да му обясни с какво се занимава, скоро никой не е умирал. Да му обяснят и втори и първи отдел. Имам идея, ръководството е тука, да му образува един сектор специално за него. Жалби. Той ще се чувства щастлив. Това са горе-долу идеите, които ми хрумват, а, бате Мильо го видях и него, бате Мильо да му прочете от Библията малко, там също е сериозно, щото едно време в Трето вършеше работа при наркодилъри, що да не свърши при г-н Атанасов.

Женски глас: Напускаме добрия тон вече.

Иван Гешев: Не, що да е добрия тон?

Женски глас: Отдавна излязохме от добрия тон.

Атанасов: Супер, върха сте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...