Избират генерален директор на БНТ

1576
Избират генерален директор на БНТ

На 23 август Съветът за електронни медии ще определи с решение кандидата, избран за генерален директор на БНТ. Резултатът от избора трябва да бъде обявен в 11:00 часа.

Документи за конкурса подадоха деветима души, от тях СЕМ допусна до втората фаза шестима, чиито изслушвания бяха проведени в два поредни дни – това са Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. За избран ще се счита кандидатът, получил поне три от гласовете на петимата членове на съвета.

Според реда на подаване на документите първи се представи спортният журналист Сашо Йовков. Като свой основен приоритет, Йовков определи превръщането на БНТ в мултиканална и мултимедийна телевизия.

Битката за БНТ: Гарелов не може да си изключи телефона, Кошлуков устоявал на натиска на Бареков

Днес, 22 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша последните трима кандидати за нов генерален директор на БНТ – Иван Гар...

Изложението на своята концепция Сашо Йовков започна с това, че кандидатурата му е добре обмислена и не е плод на спонтанно решение. Решението му да се кандидатира за генерален директор на БНТ е от пет години, като основната причина за това е доверието му у зрителите. Той обеща да даде лоялност на БНТ и зрителите ѝ, защото през всичките тези години, в които е работил в БНТ - от 1990 г. - той е бил лоялен към БНТ. Обеща още професионализъм, отговорност и да запази доверието в БНТ.

Бившият директор на националното радио Валерий Тодоров е озаглавил своята концепция "Телевизия на новия зрител". Обръщайки се именно към новите зрители той смята, че бъдещето на телевизията е в многообразието на съдържанието. Защото БНТ има конкуренция не само в лицето на търговските медии, вече се говори за конкуренция между технологиите и съдържанието. Според Тодоров БНТ трябва да запази своя собствен облик, а да не се адаптира към частния модел. По отношение на промените, които той предлага, трябва да има реорганизация, като не бива да има дублиране на дейности в БНТ.

Концепцията на Тома Иванов е озаглавена "БНТ - Алтернатива на търговските телевизии". Тома Иванов, който е бивш финансов директор на телевизията и за кратко генерален залага на три основни принципа в своята концепция - приемственост, екипност, диалогичност. Според него трябва да бъдат привлечени към зрителската аудитория хората, които в момента са преситени и не гледат въобще телевизия. Той представи своята богата автобиография, която е свързана основно с работата му на различни управленски постове на различни нива в БНТ. Като финансист Тома Иванов подчерта, че през годините, в които е работил в БНТ, тя никога не е приключвала с бюджетен дефицит.

Иван Гарелов представи своята биография в доказателство на свои качества защо се кандидатира за генерален директор. Бившият водещ на "Панорама" сподели, че има по-глобални виждания за развитието на телевизията, а основна му цел е БНТ да стане силна обществена медия и затова е оглавил концепцията си "БНТ - Рестарт". Според Гарелов обществената телевизия трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии и затова предлага преместване на новинарската информационна емисия "По света и у нас" в 19:00 часа.

Константин Каменаров каза, че неговата концепция е базирана на реални и постижими идеи при консервативно финансиране. Подчерта, че бюджетът, с който разполага в момента обществената телевизия, е крайно недостатъчен и даде пример, че преди 15 години той е бил в два пъти по-голям размер. Според Каменаров новините и публицистиката са гръбнакът на обществената телевизия, който се е доказал във времето и "По света и у нас" се е превърнал в безспорен лидер в телевизионния пазар. Но за да не останат те "самотен остров", както се изрази той, в БНТ изключително важна е програмата, за да може БНТ да се превърне в една истинска алтернатива на комерсиалните телевизии.

В концепцията си Емил Кошлуков се обяви за по-голяма мултиплатформеност на телевизията, в това число използването на различни социални мрежи и платформи, както и за борба с комерсиализацията, която отговаря на моментните интереси на зрителите. Той заяви, че Националната телевизия е длъжна да отговаря на изискванията на цялото общество. По отношение на предизвикателствата, които стоят пред БНТ в момента, Кошлуков посочи комерсиализацията на множество програми, социалните мрежи, които сами подбират съдържанието си, както и това, че всеки един човек може да генерира съдържание. Той подчерта, че БНТ трябва да отговаря на изискванията и очакванията на цялото общество, а не на моментните търсения на аудиторията. Затова според него БНТ трябва да се обновява непрекъснато.

Битката за БНТ: Само Валерий Тодоров не се оплака предварително от липса на пари

Днес, 21 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша трима от шестимата кандидати за нов генерален директор на БНТ, които реално ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com