Изселниците в Турция благодарни, че осъдихме принудителната асимилация

6878
Изселниците в Турция благодарни, че осъдихме принудителната асимилация
Очаква се приетата декларация да даде възможност за разрешаването на техните проблеми

Българските изселници, които живеят в Турция, са благодарни на България за приетата от Народното събрание декларация, осъждаща принудителната асимилация на турското малцинство по време на комунстическия режим, и очакват бързо уреждане на някои проблеми, които още не са разрешени.

Хилядите изселници, изпитали на гърба си несгодите на масовото изселване, което нарекоха "Голямата екскурзия", приеха със задоволство декларацията, в която се осъжда политиката на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. Възродителен процес, предаде БТА. Същевременно обаче те очакват приетата декларация да даде възможност за разрешаването на техните проблеми.

Асимилационната кампания срещу българските турци - официална

Декларацията на българския парламент, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани по времето на комунистическия р...

Зюрфеддин Хаджъоглу, председател на Федерацията на балканските турци, заяви, че приетата от българския парламент декларация е "положителна стъпка" и изтъкна приноса на нейния вносител - съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. "Приготвянето и внасянето в парламента на една такава декларация от страна на български политик е многозначителен акт.

В същото време резолюцията съдържа и призив към главния прокурор на България процесите за Възродителния процес да не бъдат прекратявани заради давност. Това е много важно и отговаря на очакванията на българските турци", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com