Ясен е съставът на комисията за Нотариуса във ВСС - ето кои дела ще разглежда

5453
Ясен е съставът на комисията за Нотариуса във ВСС - ето кои дела ще разглежда
Снимка: БГНЕС

Съдиите Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Олга Керелска, Даниела Марчева и Атанаска Дишева, а също председателите на двете върховни съдилища Галина Захарова (ВКС) и Георги Чолаков (ВАС), са членовете на новата комисия за Нотариуса във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тя ще разследва натиска върху магистрати от страна на убития на 31 януари тази година Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Основно комисията в Съдийската колегия на ВСС ще стъпи върху сведенията на съдия Владислава Цариградска, която разгласи, че е била заплашвана от кръга на Божанов. За Нотариуса се знае, че е бил брокер между мафията и съдебната власт.

Още: "Кажи на тази жена да се кротне": Нови заплахи към съдия Цариградска

Срокът на комисията

Съставът на комисията бе избран с пълно единодушие по предложението на Георги Чолаков на 20 февруари.

Задължава се главният секретар да определи двама служители от администрацията на ВСС за подпомагане на дейността на комисията.

Пашкунова и Имова влизат в нея като членове на Съдийската колегия с профил наказателно право, Керелска и Марчева - с профил гражданско и търговско право и процес, Дишева – с профил административно право и процес.

Още: Съд е отказал на МВР достъп до данни от телефона на Нотариуса

Членовете на временната комисия може да изискват съдействие от административните ръководители на съдебни органи и от съдии. Накрая ще изготвят финален, обобщаващ доклад за дейността си. Комисията се създава за срок от 3 месеца. Председател ще бъде избран по-късно от членовете на комисията.

Още: Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

Кои дела ще се разглеждат?

Ще се разглеждат: делата за активите на КТБ; за активите на Евелин Банев – Брендо; делото на Борислав Манджуков; всички съдебни дела, свързани с Божанов; делата с адвокати Велимир Атанасов, Емил Писков и др.; делата, в които Нотариуса и сътрудниците му са били свидетели или податели на жалба, без да са били страни по делото, както и всички други дела, с които са свързани.

Снимка: БГНЕС

Още: "Случайни минувачи": Нотариуса и адвокатът му се оказаха свидетели по дело на върховен прокурор

По делото за КТБ става дума за предполагаема намеса на кръга на Нотариуса в разпределянето на активи на фалиралата банка, уточни преди дни Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който пръв освети дейността на Божанов през 2021 г.

Делото срещу издирвания Евелин Банев - Брендо е за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност. То още е висящо в Софийския градски съд. Искът е за 21 млн. лв. 

Ще се разглежда и гражданско дело със спор за милиони срещу българска банка от семейството на разстреляния през 2014 г. Борислав Манджуков, което вече е приключило.

Още: "Ако не спра да рева, срещу мен ще бъдат приложени силови мерки": Бивш здравен министър се оплака от натиск

Възражения

Съдия Олга Керелска заяви по време на заседанието: "Излиза, че ние ще разгласяваме информация и ще предприемаме мерки само по отношение на съдии. Но аз питам - ако излязат имена на прокурори, следователи, служители на охранителните органи, трябва ли тази информация да бъде премълчавана?".

Галина Захарова, председателят на ВКС, отвърна, че ако има такава информация, тя няма да бъде премълчавана. "Ще бъде насочвана към съответните органи", посочи Захарова.

Беше направено и предложение двамата председатели на върховните съдилища да определят съдии, които да съдействат на комисията, след като те заявят изрично своето съгласие. Те да не са съпричастни по никакъв начин към делата и като цяло към казуса на Нотариуса.

Съдия Атанаска Дишева направи предложение, касаещо заседанието през февруари 2020 г., на което ВСС е изслушал няколко съдии, включително Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, за осъществен натиск или опит за принуда по отношение на тях. "Част от този протокол не е публично обявен и заседанието е проведено при закрити монитори. Няма причина този протокол да не бъде обявен публично", посочи Дишева и идеята ѝ бе одобрена.

Още: Съдия: След 8-9 г. ще имаме нов Нотариус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com