Язовир "Студен кладенец" прелива

29365
Язовир "Студен кладенец" прелива
Опасност за населението няма

Около 200 кубични метра в секунда се изливат от язовир "Студен кладенец" от 17:00 часа насам, отворени са две от деветте клапи на съоръжението, предаде БГНЕС.

По данни от Кризисния щаб в Кърджали опасност за населението по поречието на река Арда няма. Застрашени от заливане са обаче огромни райони от Северна Гърция, граничещи с Крумовградско и Ивайловградско.

ПОМОГНЕТЕ!

Загинали. Изчезнали. Десетки домове под вода. Отчаяни хора на улицата. Опустошителен потоп в село Бисер. БНТ започва дарителска кампан...

Язовир Ивайловград прелива, тъй като не може да поеме водния наплив от язовир "Студен кладенец". Трябва да се овладее изпускането на големи водни количества, защото в Гърция вече са под тревога, заяви кметицата на Крумовград Себихан Мехмед.

Тя посочи, че ситуацията в махала Ладово на село Малко Каменяне е критична, след като река Крумовица изцяло е отнесла пътя и хората са откъснати от света. В момента се работи по възстановяването на брега в един от речните участъци. Там са се скъсали диги и под риск от заливане е било село Едрино. Според Мехмед поне три дни ще отнеме на фирмите да се справят с укрепването на дигите.

Продължават да преливат девет микроязовира в Кърджалийска област. Без водоснабдяване са 12 населени места в общините Кърджали, Джебел, Крумовград и Момчилград. Скъсана е дигата на водоема до Момчилградското село Садовец. Микроязовирите Нановица 1 и 2 са залели пътя за голямата туристическа хижа, няма информация за бедстващи хора.

Няма опасност и язовир Кърджали да прелее, до максималната му кота има още девет метра, което според специалисти гарантира поне още една седмица свободни обеми.

27 души хоспитализирани с различна степен на измръзване и травми

27 души са хоспитализирани в болницата в Харманли с различна степен на измръзване от ледената вода и на травми, включително – счу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...